Predsjednik NS/FS BiH, Vico Zeljković (34), za Klix.ba govorio je o aktuelnim dešavanjima u bh. fudbalu.

Zeljković kaže da Peteva niko nije smijenio, nego da mu je istakao ugovor, a da je u ovom trenutku bila loša odluka odabrati Hadžibegića.

“Petev je bio naša želja da ga dovedemo, kao što je to sada bio Hadžibegić. Cijele kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo imali smo torturu i negativni pritisak, kao što je bilo sinoć. Nije bilo jednostavno sve to nositi. Osjećali smo se potrošeni u tom nekom dijelu saradnje. U Ligi nacija smo ostvarili određeni cilj, ali treba ponoviti da Peteva niko nije smijenio, nego je njemu istekao ugovor.

Samo nismo produžili saradnju. U tom momentu se tako razmišljalo da se nekom novom energijom nešto promijeni. Smatrali smo da Hadžibegić bolje poznaje neke stvari u domaćem nogometu. U ovom momentu se to pokazalo kao loša odluka, ne bježim od toga. Ali u isto vrijeme nije ništa izgubljeno.

Situacija je takva da je teško osvojiti drugo mjesto, ali borit ćemo se da vratimo pobjednički niz. U naredne tri utakmice imamo dvije s Lihtenštajnom i jednu s Islandom. Ako poredamo reprezentaciju kako je nekad prije izgledala te uz teške susrete koje imaju konkurenti možemo se opet vratiti u bod-dva zaostatka.

Ako ne, onda sve to moramo iskoristiti da spremimo ekipu za baraž. Bitno je istaći da je u ekipi dosta mladih igrača. Nisam njihov advokat, ali činjenica je da ne bi ni igrali u ozbiljnim klubovima da nemaju kvalitet, ali sinoć nisu odgovorili zadacima”, kazao je Zeljković za Klix.ba.

Prvi čovjek Saveza kaže da će u narednih sedam dana sve biti jasno.

“Selektoru je veoma teško i samo skandiranje i sve što nosi taj posao. Nije jednostavno i najveći pritisak je na njemu. Već smo danas obavili neke sastanke, a nastavit ćemo i u narednim danima. U komunikaciji sam s direktorom Misimovićem, trebamo sutra ili za dva dana da se vidimo i sa selektorom.

Moramo se pogledati u oči i popričati pa da vidimo šta je najbolje za reprezentaciju, da pokušamo da je prodrmamo. Iako neko kaže da je sada samo teorija plasman na Euro, ne treba odustajati.

Imamo i baraž, ali o tome ćemo kasnije. U narednih sedam dana sve će biti kristalno jasno u vezi selektora. On ima ugovor do kraja ovih kvalifikacija, ali ovo su prirodne stvari koje se dešavaju u nogometu. Kao što niko nije priželjkivao, ubjeđen sam da nije ni on.

Vidjet ćemo kako i on razmišlja nakon nekoliko prespavanih noći i šta je najbolje za nastavak kvalifikacija”, rekao je Vico Zeljković.

Cijeli razgovor možete pročitati ovdje.

(Reprezentacija.ba)