Bosna i Hercegovina sa velikom pažnjom je pratila uspješno penjanje Sarajlije Tomislava Cvitanušića na najviši svjetski vrh Mount Everest.

Cvitanušić je na Mount Everestu pored zastave Bosne i Hercegovine razvio i zastavu FK Željezničar, a klub sa Grbavice se javno i pohvalio fotografijom.

“Čestitamo Tomislavu Cvitanušiću na velikom poduhvatu i osvajanju Mount Everesta, najvišeg vrha svijeta.” napisali su uz forografiju iz press službe Želje.

Ekspecicija na Mount Everest trajala je gotovo dva mjeseca, a za ovakav podvig bilo je potrebno planirati svaku sitnicu, pa i to u kojem džepu će se koji predmet čuvati.

Cvitanušić je na vrh svijeta došao sa kamerom u unutrašnjem džepu svoje jakne kako bi toplota tijela sačuvala bateriju, no nije mogao doći do kamere, jer su se otvarači na jakni zaledili.

Srećom njegov posebni trenutak o kojem je sanjao cijeli život fotografisan je od strane njegovog kolege iz ekspedicije čiji je mobitel izdržao i nehumane uslove Mount Everesta.

Ekspedicija je u jednom trenutku bila dovedena u pitanje kada je Cvitanušić sa još tri saputnika bio blokiran 26 sati u šatoru zbog loših vremenskih prilika, no unatoč riziku da ostanu bez kisika, odlučili su i uspješno završili uspon na najviši svjetski vrh.

Cvitanušić je prvi Sarajlija koji je osvojio Mount Everest, a FK Željezničar prvi klub čija se zastava zavijorila na ovom posebnom mjestu.

Foto: FK Željezničar

(Reprezentacija.ba)