Gojko Cimirot jedan je od fudbalera za koje selektori nikada nisu morali da brinu. Od 2018. godine kada je PAOK zamijenio sa Standardom, postava belgijskog velikana je skoro nezamisliva bez njega, a još jednu sjajnu utakmicu odigrao je proteklog vikenda protiv Oostendea. Sofascore mu je dala najveću ocjenu od svih bh. igrača u Europi.

Kao zadnji vezni besprijekoran je Cimirot u odrađivanju onog “prljavog posla” koji se često i ne vidi kada je prosječan gledaoc fudbala u pitanju, a ne čudi ni što bi Belgijanci rado da produži ugovor koji ističe ovog ljeta. Sve je moguće, kaže on, gledajući na sve s velikom dozom skromnosti. Ostao je isti…

CILJ NAM JE EVROPA

 Ide nas ove sezone bolje nego prethodne. Ostale su još tri utakmice do kraja, cilj je izboriti bilo koji play-off, samo da igramo Evropu. Tome težimo. Moje igre? Hej, uvijek može bolje, ali mislim da mogu biti prilično zadovoljan s onim što pružam. Igram standardno i što je najvažnije – nema povreda, kaže Cimirot na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

U dresu Standarda do sada je sakupio skoro dvije stotine nastupa. Nije ni slutio, priznaje, da će se ovoliko zadržati.

PARTIZAN ODBIO ZBOG – DRŽAVLJANSTVA

– Tako je ispalo. Zadnjih godina uvijek bi se povezivao s nekim klubom, pisalo se o transferu, ali nije se poklopilo. Ili bi klub odbio ponudu ili meni ne bi odgovaralo. Ne žalim se, lijepo mi je, Standard je jedan od najvećih klubova u Belgiji i privilegija je biti tu. I život u Liježu također je lijep, ima zanimljivih mjesta za posjetiti kada nema treninga ili utakmica, mada sve to zavisi od raspoloženja i jesi li umoran. Najviše vrijeme provodim s djevojkom. Živim profesionalno i sportski.

Foto: Standard

Zimus je bio na pragu neočekivanog transfera u Partizan. Beograđani su na sve načine pokušavali da ga dovedu, bio je zainteresovan i on, ali…

– Da, bili su poslali ponudu, međutim na kraju sam odlučio da ne idem nigdje. Ovdje sam već pet godina, čekam papire da završim, odnosno da dobijem belgijsko državljanstvo. Iz tog razloga sam odbio ponudu.

Posljednja dva susreta reprezentacije Bosne i Hercegovine počeo je s klupe. Mišljenja je kako Zmajevi imaju velike šanse da se plasiraju na Evropsko prvenstvo.

– Nakon onako dobre predstave protiv Islanda nismo ni slutili da će nas Slovaci pobijediti i da ćemo podbaciti. Ali, kako nismo dizali euforiju, ne treba ni da sada padamo. Sve je do kraja otvoreno. Razlozi blijede igre u Bratislavi? Ne bih ulazio u te analize, nije moje svakako da o tome govorim, ima stručni štab.

Foto: FS BiH

KRUNIĆ MOŽE BITI VOĐA  

Raduju ga i odlični nastupi novajlija koji su pokazali da Zmajevi imaju budućnost, a pohvalio je i Radeta Krunića koji je preuzeo veću odgovornost u kreiranju igre. Može li Rade biti vođa reprezentacije u budućnosti?

– Rade u narednom periodu može biti vođa, to je sigurno. O njegovim kvalitetama ne treba trošiti riječi, dovoljno je vidjeti gdje igra, a i vidjeli smo i u posljednjim utakmicama.

Ne zaboravlja ni dane kada je “gurao loptu” na bosanskohercegovačkim terenima. Sarajevo prati i danas, a redovno je i u kontaktu sa bivšim saigračima.

– Otkako sam otišao do danas, pratim sve, bukvalno. Za Sarajevo me vežu lijepe uspomene, bila je to baš dobra generacija, a čujem se i sa nekim igračima. Sa Kovačevićem skoro svaki dan, pa Stojčev, Todorović… Inače, to vrijeme u Premijer ligi me dosta mentalno ojačalo. Prisjećajući se početaka, mnogo više cijenim ovo što danas imam, znam koliko je bilo teško napraviti nešto, dodao je Gojko Cimirot na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)