Prema pravilima FIFA-e i UEFA-e, fudbaleri kojima ističe ugovor za manje od šest mjeseci imaju pravo pregovarati sa drugim klubovima ili čak potpisati predugovore. U nastavku donosimo pregled bh. fudbalera kojima ističe ugovor na ljeto, prema podacima Transfermarkt.

Kapitenu Zmajeva, Edinu Džeki, ugovor ističe na ljeto. Kako prenose talijanski mediji Džeko je voljan da ostane u Interu, također i Inter želi produžiti ugovor sa svojim napadačem, te će u februaru održati sastanak povodom nastavka saradnje.

Dennis Hadžikadunić ima aktivni ugovor sa ruskim Rostovom do ljeta. Bh. defanzivac se ne želi vraćati u Rusiju zbog dobro poznatih razloga i vrlo je moguće da u narednim danima pronađe novi klub. Protekli period igrao je na posudbi u Malmou.

Sead Kolašinac također ima ugovor do ljeta sa francuskim Marseilleom. Popularni Seo ima solidnu minutažu u redovima francuskog velikana.

Smail Prevljak i Eupen imaju ugovor do ljeta ove godine, te bh. napadač već sada može preogovarati sa drugim klubovima ukoliko želi. Prevljak već nekoliko sezona igra jako dobro i moguće je da će neki klub pokušati dovesti Prevljaka po isteku ugovora.

Još jedan bh. fudbaler iz Belgije ima aktivan ugovor do ljeta, a riječ je o Dini Hotiću, ponajboljem igraču Cercle Bruggea.

Ibrahim Šehić ima ugovor sa Konyasporom do ljeta, ali gledajući njegovom položaj u turskom klubu sasvim je izvjesno da će bh. golman produžiti saradnju sa Konyom.

Gojko Cimirot i Standard iz Liegea također imaju ugovor do ljeta. Već drugi prijelazni rok se piše o dolasku Cimirota u Partizan i čini se da je izvjesno da ćemo Cimirota gledati u nekom drugom klubu.

Asmir Begović je rezerva Pickfordu u Evertonu i njemu ugovor ističe na ljeto. Posljednjih dana piše se o njegovom odlasku u Glasgow Rangers već u januaru.

Hoffenheim i Ermin Bičakčić imaju potpisanu saradnju do ljeta ove godine. Zbog povreda čini se da je izvjesnije da će Bičakčić na ljeto ove godine potražiti drugi klub.

Prema tržišnoj vrijednosti, deseti na listi je Renato Gojković. Nekadašnji U21 reprezentativac BiH ima ugovor sa Orenburgom do ljeta ove godine.

10 najskupljih bh. fudbalera kojima ističe ugovor na ljeto:

  1. Edin Džeko (Inter) – 4 miliona eura
  2. Dennis Hadžikadunić (Rostov) – 3.5 miliona eura
  3. Sead Kolašinac (Marseille) – 3 miliona eura
  4. Smail Prevljak (Eupen) – 2 miliona eura
  5. Dino Hotić (Cercle Brugge) – 1.8 miliona eura
  6. Ibrahim Šehić (Konyaspor) – 1.5 miliona eura
  7. Gojko Cimirot (Strandard) – 1.5 miliona eura
  8. Asmir Begović (Everton) – 1 milion eura
  9. Ermin Bičakčić (Hoffenheim) – 1 milion eura
  10. Renato Gojković (Orenburg) – 900.000 eura

(Reprezentacija.ba)