– Slagali se ili ne, ovo Svjetsko prvenstvo je jedno od najboljih. Organizacija je bila perfektna, stadioni također, publika fair-play, a i uživali smo i u samom fudbalu. Čak je i rekord oboren po broju golova.

Tim riječima Mehmed Baždarević počeo je svoj razgovor za Reprezentacija.ba o tek Svjetskom prvenstvu na kojem je naslov osvojila Argentina pobijedivši Trikolore. Upravo je Francuska drugi dom našeg legendarnog asa. Tamo je ostvario najveće igračke, kao i trenerske uspjehe, no za njegovo ime se veže i jedan grijeh – to što je Girouda prije 14 godina “otjerao” u 2. ligu.

– Istina je ta da sam Girouda imao tek 15 dana na pripremama. Ni za koga nikada nisam davao prognoze da li će postati veliki igrač ili neće, pogotovo ne mogu za tako malo vrijeme, tako da je ta priča oko Girouda malo i napuhana. Uostalom, nismo ni vidovnjaci. Vidim često da i za Vahu kažu da nije prepoznao ovog ili onog…, to su takve gluposti. Ko bi novinarima ugodio – dodaje kroz smiješak Baždarević.

Kada je već spomenuo Halilhodžića, dotakli smo se i reprezentacije Maroka koja je jedno od najugodnijih iznenađenja na Mundijalu.

– Kolika je uloga Halilhodžića? Ogromna. Čovjek je radio tamo tri godine, stvarao je tim, odveo ih je na Svjetsko prvenstvo i na kraju su pojedini stručnjaci sve to zaboravili. Ne kažem da novi selektor nije donio i nešto svoje, ali ne može se prisvojiti sve.

Argentinci su, dodaje, zasluženo na kraju osvojili naslov svjetskog prvaka.

– Svi stručnjaci su smatrali Argentinu jednim od favorita, što je i normalno kada u timu imaš jednog Messija, međutim mnogo ih je tipovalo na Brazil i Francusku. Rekao bih da su “Gaučosi” zasluženo prvaci, pogotovo im je forma u zadnje dvije-tri utakmice bila na vrhunskom nivou, a i finalu su dominirali. Potpuno su neutralizirali igru Francuza. Da nisu napravili par grešaka, mogli su i ubjedljivo slaviti. I Hrvatska je bila blizu. Nedostajalo im je više snage u ofanzivi da bi mogli otići do kraja.

Priču smo usmjerili na bh. fudbal. Poznato je kako je Baždarević povezao čelnike FK Željezničar sa Eldinom Diglisićem, biznismenom iz SAD-a. Na pitanje da li je cijela priča pala u vodu nije želio odgovoriti.

– Sada smo pričali o Svjetskom prvenstvu, drugom prilikom ćemo o tome.

Prati, naravno, sve što se dešava oko reprezentacije i Ivayla Peteva kojem ističe ugovor krajem mjeseca. Je li korektno prema bugarskom stručnjaku da još uvijek ne zna ostaje li na kormilu Zmajeva?

– Ne bih ni oko toga jer ne znam, prije svega, želi li Petev ostati. Imaju ljudi u Savezu koji su zaduženi oko toga, neka razmisle, odlučuju… Znamo kako to kod nas ide. Jedino što želim je da naša reprezentacija kao i cijeli fudbal dožive jedan napredak i da u sljedećim godinama igramo još bolje. Da ne promašimo naredno veliko takmičenje, riječi su Mehmeda Baždarevića na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

(Reprezentacija.ba)