Miralem Pjanić (32) je nedavno investirao u ugostiteljski objekat “Revolucija 1764” u Sarajevu, a prije nekoliko dana je postavio i zimsku baštu.

U javnosti su se pojavile informacije o nelegalnom postavljanju bašte, a povodom toga oglasila se Općina Centar.

“Budući da su se u javnosti pojavile neprovjerene i netačne informacije o nelegalnom postavljanju zimske bašte ugostiteljskog objekta „Revolucija 1764” u Sarajevu obavještavamo zainteresiranu javnost da je od strane Inspektorata Općine Centar izvršen inspekcijski nadzor.

Kontrolom terena od strane građevinskog i komunalnog inspektora Općine Centar konstatovano je da se sa istočne strane ugostiteljskog objekta „Revolucija 1764” u Ulici Gajev trg izvode radovi na montaži zimske bašte, odnosno na montaži tende oslonjene na pergole.

Kontrolom terena utvrđeno je da podijum nije ankerisan za pješačku podlogu, a da su profili koji su nosači tende i kliznih portala pričvršćeni za montažni podij šarafima. Kontrolnim mjerenjem na licu mjesta konstatovano je da je montažna konstrukcija postavljena u skladu sa rješenjem Službe za stambene i komunalne poslove Općine Centar od 14. novembra 2022. godine u dozvoljenim dimenzijama, te da je moguće istu ukloniti u kratkom vremenskom roku bez ostavljanja bilo kakvih fizičkih tragova njenog postavljanja.

Naime, Služba za stambene i komunalne poslove Općine Centar na osnovu Zakona o privremenom korištenju javnih površina na području kantona Sarajevo i Odluke o privremenom korištenju javnih površina rješavajući po zahtjevu „Main Street“ d.o.o. Sarajevo izdala je rješenje kojim se odobrava privremeno korištenje dijela javne površine  4,00m x 6,30m u svrhu postavljanja stolova ispred ugostiteljskog objekta UR „Revolucija 1764“ sa tendom oslonjenom na tlo (montažno-demontažni, zatvoreni tip bašte) u Ulici Gajev trg u Sarajevu u zimskom periodu na određeno vrijeme i to od 1. novembra 2022. godine do 30. aprila 2023. godine.   

Rješenje o privremenom korištenju javne površine za ugostiteljski objekat UR „Revolucija 1764“ izdato je i u skladu sa Programom privremenog korištenja javnih površina na području općine Centar Sarajevo koje je Općinsko vijeće Centar usvojilo na 18. redovnoj sjednici održanoj 2. juna 2022. godine”, saopšteno je iz Općine Centar.

(Reprezentacija.ba)