Selektor naÅ¡e koÅ¡arkaÅ¡ke selekcije Adis Bećiragić govorio je na press konferenciji poslije utakmice BiH – Francuska (68:81) u okviru Äetvrtog kola grupe B Eurobasketa.

Bećiragić je na samom poÄetku istakao da su Francuzi dominirali u ofanzivnom skoku, a da je naÅ¡ tim pravio mnogo greÅ¡aka.

“Dali smo svoj maksimum. Razlog poraza je taj Å¡to su oni imali preko 20 ofanzivnih skokova, a mi 19 greÅ¡aka i to je presudilo. Iako smo igrali jako loÅ¡e pokazali smo da možemo biti opasni i svakoga pobijediti. Vidio sam po pokretima igraÄa da su umorni. Neki potezi i dodavanja su to pokazali. Ako ste malo umorni i igrate protiv Francuske onda vas to koÅ¡ta ovako kao sada, porazom”.

BiH sutra od 14,30 sati u Kolnu igra odluÄujuću utakmicu za prolaz protiv Litvanije.

“Nema kalkulacija. Svaki meÄ dajemo maksimum i želimo da pobijedimo. Vidjet ćemo sutra Å¡ta će biti, ali znamo da je Litvanija itekako nezgodan i dobar tim. PotroÅ¡nja je ogromna jer igramo svaki duel na 100% da bismo imali Å¡ansu da ih dobijemo. I sutra će biti nedostatak energije i to je jasno, ali ima druga stvar. Svaki Äovjek ima snagu mentalnu da svoj umor ostavi za prekosutra. To su rijeÄi Bogana Tanjevića. Odmor da odložimo za dan poslije. Bit će najvažnije koliko ćemo biti spremni fiziÄki jer igramo protiv najbrže ekipe u grupi. Ipak, potrudit ćemo se da budemo najbolji Å¡to možemo”.

Selektor posebno istiÄe energiju u naÅ¡em timu koja bi mogla biti od presudnog znaÄaja.

“Jedna stvar je bitna. To je energija koja nama daje mogućnost da igramo na 110% da igramo protiv ovih reprezentacija. Nije to tako lako. Malo sam skratio rotaciju da bih ostavio talenat. ÄŒim to izbacimo protiv jakih reprezentacija to se osjeti. Jedina stvar Å¡to nam treba da se energetski vratimo, bit će teÅ¡ko, ali pokuÅ¡at ćemo. Srce je to koje tjera Äovjeka da daje maksimum i kada mu je najteže”.

Bećiragić je i odgovorio na pitanje da li je sutrašnja utakmica protiv Litvanije jedna od najvažnijih u historiji bh. košarke.

“Meni je svaka utakmica najbitnija. NavijaÄi vole da prave razliku izmeÄ‘u utakmica, ali Litvanija jeste najvažnija. Ipak, ako se tamo neÅ¡to ne desi, idemo kući. Tako da, ako ne želimo da idemo kući već u Berlin, jeste, ova sutra je najvažnija. 

(Reprezentacija.ba)