Prije pola godine plasman u doigravanje za Euro 2016 izgledao je kao san, a Zmajevi će večeras protiv Irske tražiti prvi uspješan korak ka svojoj karti za ljeto u Francuskoj naredne godine.

Mehmed Baždarević u reprezentaciju je donio pragmatičan pristup radu, u kojem je rezultat u prvom planu, pa smo sigurni da nas i večeras protiv Irske očekuje jedna teška i napeta utakmica, bez previše atraktivnih poteza, no utakmica kakva nam najsigurnije može donijeti željeni rezultat.

Meša i njegovi pomoćnici znaju kako izbaciti Irsku iz baraža i samo je pitanje da li će naši Zmajevi biti u stanju odigrati ono što im naš stručni štab zada kao zadatak. Ako je gledati na njihove posljednje nastupe u reprezentaciji, ali i u klubovima, reprezentativci Bosne i Hercegovine u ovom trenutku imaju snage pobijediti Irsku.

Protiv Irske moramo biti snažni, jaki i kompaktni. Oni koji večeras nisu spremni punim tempom trčati više od sat i pol neće se ni naći na terenu.

Kao protiv Velsa, ali još bolje!

Meša želi ponoviti uspješan recept kao protiv Velsa, uz činjenicu da ćemo biti jači za Džeku i Kolašinca, koji će se naći u sastavu od prve minute. Vrlo je moguće kako će Kolašinac zaigrati na poziciji zadnjeg veznog igrača koju je u posljednje vrijeme igrao u Schalkeu kako bi vezni red naše reprezentacije dobio na agresivnosti u defanzivi, ali i kako bi kreativci dobili jednu vrstu “osigurača” iza svojih leđa.

Uz Kolašinca će u veznom redu sigurno igrati Pjanić, te vjerovatno Salihović koji je odlično odigrao protiv Velsa. Konkurent mu je Medunjanin koji je sinoć zbog povrede prsta završio u bolnici, no u potpunosti je spreman za Irsku, te Hadžić koji ima povredu ruke, a koji je također odlično odigrao protiv Velsa.

Na golu je neupitan Begović. U odbrani bi uz ovaj scenarij gledali Šunjića i Spahića na stoperima, te Zukanovića i Mujdžu na bekovima, a u napadu Lulića, Višću i kapitena Džeku. Protiv ranjene Irske bi imalo logike na svom terenu i zaigrati sa dva centarfora, no reprezentacija se već uigrala u formaciji 4-3-3, tako da su minimalne šanse da se odstupi od te formacije.

Ovakve se utakmice igraju jednom u životu

Svaki igrač koji večeras zaigra za Bosnu i Hercegovinu mora biti svjestan da se ovakve utakmice igraju jednom u životu, te da bi eventualni plasman naše zemlje na Europsko prvenstvo bio jedan od najvećih uspjeha u historiji Bosne i Hercegovine.

Zmajevi sretno, 90 minuta borbe za cijeli život ponosa!

(Reprezentacija.ba)