Fudbalska reprezentacija BiH doživjela je sinoć novo razočarenje. Ivaylo Petev je protiv Gruzije izveo najjači sastav koji je još jednom pokazao sve svoje slabosti, a blijeda i bezidejna igra rezultirala je na kraju minimalnim porazom (0:1). Bio je ovo za “Zmajeve” četvrti vezani poraz.

O blamaži bh. fudbalera za Reprezentacija.ba portal govorio je, uvijek zanimljivi, Tomislav Piplica koji se nikada nije povijao kako vjetar puše. Smatra kako je najveći problem u našem mentalitetu i očekivanjima koja nisu u skladu sa realnošću.

– Iskreno, nisam gledao utakmicu jer su mi došli gosti, ali vidio sam da smo izgubili. Razočarenje? Mi smo uvijek razočarani. Pogledajte Italiju, znamo koju snagu i kvalitetu imaju, pa na kraju izgube od Sjeverne Makedonije i ostanu bez Svjetskog prvenstva. To gledamo kao nesreću, kao dešava se, a kod nas uvijek drama. Mora se shvatiti da i drugi igraju fudbal. Isto tako, koliko čovjek ulaže, toliko mu se nekada i vrati. Ne bih sve gledao negativno, treba jednostavno dobro analizirati stvari i onda sabrati 2 i 2, kaže Tomislav Piplica za Reprezentacija.ba portal.

Utučen je bio i Edin Džeko. Ipak, izjavio je i kako mlade momke ne treba kritikovati nakon jednog, dva ili čak četiri poraza i govoriti da ništa ne znaju.

– Glupo je porediti Džekino vrijeme i ovo današnje. Prije si imao tek nekoliko mladih, a preko 10 koji su top klasa. Uz takve se bilo lakše uklopiti. No, mora se shvatiti i da se više ne može samo na Džeki živjeti, doći će vrijeme kada će i on otići, a jednostavno nije ni svemirac. Od ostalih premalo dolazi. Najlakše je reći da ništa ne valja. Treba vidjeti kako je tim složen, imamo li trkače, agresivnost, mir u reprezentaciji, realne ciljeve i navijače… Milion je tu stvari.

Po običaju, na najvećem udaru je selektor.

– Teško je u ovim okolnostima raditi. Evo, mi smo radili dobar posao, otišli na Svjetsko prvenstvo i na kraju su jedva čekali da nas otjeraju. To je taj mentalitet koji je najveći problem. Nije problem ni Petev, nije bio problem ni Sušić, problem je sve okolo. Nedostaje strpljenja i povjerenja.

Na tome nije stao.

– Vidim da se dosta potencira i to pitanje koliko zarađuje selektor. Primanja koja ima su na nivou prosječnog trenera u 2. Bundesligi. O čemu pričamo? Ako hoćeš jaka trenerska imena, onda ih moraš i ‘masno’ platiti. Treba sjesti, razgovarati, vidjeti šta možemo poboljšati a šta ne. Lako je smijeniti selektora. I da dođe neko drugi, problemi ostaju.

Piplica je po završetku karijere ostao da živi i radi u Njemačkoj gdje također, kaže, nije idealno.

– Premalo se ulaže u omladinski pogon, većinom se živi na staroj slavi, a očekujemo dobre igrače iz svojih liga. To je nemoguće. Danas je mnogo tih mladih trenera, nisam protiv njih, ali nisu svi ni talentirani. Šta će trener koji nema životnog i igračkog iskustva prenijeti na talenta? Danas isto tako svako traži igrače koji su poslušni i dobri, neće niko glave poput mene ili, recimo, Spahića koji su malo i neugodni na treningu. Treneri se ne vole ‘bakćati’ s takvima. Ja danas prepoznam talenta, a neko kaže da nije, vodeći se tim da je talenat samo onaj koji je s loptom dobar i koji daje golove. Ko će raditi prljave poslove, voditi tim? Sve su to elementi koje moraš spojiti da imaš tim, istakao je Pipica koji danas radi u njemačkom klubu SpVgg Bayreuth.

(Reprezentacija.ba)