NK Čelik je zbog prekida utakmice u prvom dijelu sezone dobio žestoku kaznu. Izgubili su bodove za zelenim stolom, kažnjeni su sa 2.000 KM, tri utakmice će igrati bez prisustva gledalaca i oduzimaju im se tri boda.

NK Čelik je zbog ove odluke izdao saopštenje.

“Iz navedene odluke, vidljivo je da je disciplinski sudija zadržao šablonski način kažnjavanja klubova, te da uopšte nije uzeo u obzir dokaze koje je NK Čelik iznio u žalbenom postupku koji jasno pobijaju navode koje je sudija naveo u obrazloženju odluke.

NK Čelik je kao organizator ove utakmice poduzeo i više nego što je predviđeno propozicijama takmičenja (angažovan je dodatni broj pripadnika zaštitarske agencije, redara, te policijaca), te u tom smislu poduzeo potrebne radnje kako bi utakmica prošla u najboljem redu. Očigledno je da je disciplinski sudija odluku o kažnjavanju donio na osnovu delegatskog izvještaja u kojem su sudije za sramotno suđenje dobile prolaznu ocjenu, a i sam izvještaj je sadržao niz netačnih i neistinitih informacija koji ne odgovaraju činjeničnom stanju.

Poučen iskustvom, NK Čelik se neće izlagati novim troškovima potrebnim za pokretanje novog žalbenog postupka jer u klubu očekujemo da isti neće polučiti željeni rezultat i ublažiti kaznu.

Iz ovog slučaja je vidljivo da se organi saveza bave isključivo posljedicama, a ne i samim uzrocima koji su doveli do incidenta na utakmici kojeg ne opravdavamo, međutim u klubu smatramo da se situacija u bosanskohercegovačkom fudbalu neće popraviti sve dok je moć odlučivanja o sportskim rezultatima u rukama pojedinaca, a ne samih igrača na terenu.

Nadamo se da će ovaj primjer svima poslužiti kao škola iz koje ćemo svi zajedno izaći pametniji, te da ćemo naučiti na vlastitim greškama.

Ne damo Čelik!“, stoji u saopštenju na zvaničnoj stranici kluba.

(Reprezenatcija.ba)