Ekipe Slobode i Tuzle su odigrale 1:1 u subotu u meču 20. kola Premijer lig BiH, a za vrijeme duela policija je uhapsila dvije osobe koje su se nalazile u pratnji predsjednika FK Tuzla City Azmira Husića.

Nakon ovog incidenta oba tuzlanska kluba su se oglasila saopštenjem.

“Prije svega najoštrije osuđujemo ponašanje pripadnika jedinice za javni redi i mir MUP-a TK zbog prekomjerne upotrebe sile bez ikakvog valjanog razloga prema osobama iz naše delegacije, zbog čega ćemo tražiti zaštitu i pravnim putem.

Naime, tokom cijele utakmice prvi čovjek klub gospodin Azmir Husić i delegacija našeg Kluba je verbalno vrijeđana od primitivnih pojedinaca, na što niko od pripadnika policije niti obezbjeđenja utakmice nije reagovao. Također, gostujućoj delegaciji nije omogućen fizički odvojen izlazak sa stadiona u odnosu na publiku zbog čega je i došlo do bliskog kontakta i incidenta koji su prouzrokovali pojedini primitivci koji sebe nazivaju „navijačima“ Slobode a ustvari se radi o „mrziteljima“ F.K.Tuzla City.

Pravi sportisti u Tuzli  i navijači Slobode dobro znaju koliko je gospodin Azmir Husić u dosadašnjem svom djelovanju pomogao rad ovoga Kluba i da nije zaslužio takvo ponašanje i potpuno je nejasan taj animozitet pojedinaca u Tuzli prema populaciji koja je preživjela genocid i  nastavila da živi i radi u Tuzli.

F.K.Tuzla City je klub koji je osnovan 1955.godine pod nazivom Sloga, kao što je i prvobitan naziv F.K.Sloboda bio Gorki, tako da Tuzla i Tuzlaci trebaju biti ponosni da imaju dva kluba u najvišem rangu takmičenja i koji u svom radu jako dobro sarađuju a da rivali samo trebaju biti na sportskom terenu onih 90 minuta.

F.K.Tuzla City je ponosan da u svojim redovima ima članove različite nacionalnosti i da kvalitet sportista i ljudi ne mjerimo po tome odakle je čije porijeklo.

Ponosni smo i na to da u našim redovima radi više od 200 djece kojima je omogućen potpuno besplatan trenažni proces u jako dobrim uslovima i sa kvalifikovanim trenerima i da ne mjerimo kvalitet djece i njihovih roditelja po tome kako se zovu i odakle im je porijeklo, nego želimo da od njih stvorimo dobre sportiste i još bolje ljude od kojih će cijelo društvo imati koristi”, saopšteno je iz FK Tuzla City.

S druge strane, iz Slobode su pozvali pripadnike MUP-a da sankcionišu svakoga ko odluči da remeti javni redi mir.

“Usljed nemilih dešavanja koja su se dogodila nakon posljednje utakmice Fudbalskog kluba „Sloboda” i Fudbalskog kluba „Tuzla City”, želimo prije svega da kažemo da osuđujemo svaki vid nasilja.

Dajemo apsolutnu podršku MUP-u Tuzlanskog kantona i pozivamo pripadnike MUP-a da sankcionišu svakoga ko odluči da remeti javni red i mir ili uznemirava druge. 

Fudbalski klub „Sloboda” je klub sa dugogodišnjom tradicijom i bogatom historijom, koji kao takav predstavlja ponos grada Tuzla. Shodno tome, želimo istaknuti da stalno radimo na afirmisanju sportskog duha, prije, tokom, ali i nakon utakmica. Kao klub koji njeguje sportske vrijednosti, FK Sloboda se ne identifikuje sa nasilničkim i nesportskim ponašanjem pojedinaca, stoga bi svaki vid nasilnog ponašanja trebao biti prepoznat i sankcionisan, a kodeks ponašanja i kućni odgoj je nešto što svaki pojedinac nosi sa sobom”, poručuju iz Slobode.

(Reprezentacija.ba)