Jučer je obavljen žrijeb UEFA Liga Nacija. Naša reprezentacija igrat će u grupi sa Finskom, Crnom Gorom i Rumunijom, a od danas je poznat i raspored mečeva.

Zmajevi svoj put u Ligi Nacija otvaraju 4. juna gostovanje kod Finske. Tri dana nakon toga, 7. juna, BiH će biti domaćin Rumuniji.

Još dva susreta igrat će se u junu. Gosti Crnoj Gori smo 11. juna, a 14. dočekujemo Finsku.

Konačan rasplet grupe odigrat će se u septembru. Domaći meč sa Crnom Gorom igra se 23. septembra, a tri dana poslije Zmajevi će gostovati u Rumuniji.

Finska – BiH (4. juni)
BiH – Rumunija (7. juni)
Crna Gora – BiH (11. juni)
BiH – Finska (14. juni)
BiH – Crna Gora (23. septembar)
Rumunija – BiH (26. septembar)

Žrijeb su komentarisali selektor Ivajlo Petev i kapiten Edin Džeko.

“Drago mi je da je Finska opet tu, jer želimo da im vratimo dug iz kvalifikacija. Tu imamo još Crnu Goru i Rumuniju. Mislim da sve reprezentacije imaju svoje šanse da osvoje prvo mjesto. Ipak, sve zavisi od nas. Mi moramo izgledati bolje nego što smo bili u zadnjim kvalifikacijama. Bili smo u većini utakmica dobri u kvalifikacijama, osim protiv Finske. Moramo dobro analizirati prethodne utakmice. Želimo da napredujemo i da izgledamo črvšće i jače”, rekao je Petev.

“Manje-više sve ekipe su tu negdje. Mi smo prošle kvalifikacije odigrali dosta korektno do te zadnje dvije utakmice gdje smo sve pokvarili. Nadam se da smo naučili iz grešaka i da nam Liga nacija može biti dobra priprema za kvalifikacije za EURO. Grupa je dobra, sve reprezentacije imaju kvalitet da se bore za prvo mjesto i pred nama su dobre i izjednačene utakmice. Trebamo dati maksimum jer i Liga nacija može biti put do Evropskog prvenstva. Mi nismo reprezentacija koja može bilo šta olako shvatiti ili staviti u drugi plan, tako da je svako takmičenje bitno za nas. Nema alibija, dobili smo grupu, odnosno ekipe protiv kojih možemo igrati i na nama je da pokažemo najbolje od sebe”, kazao je Džeko.

(Reprezentacija.ba)