Selektor Barbarić: Grupa je izuzetno jaka, ali mi imamo kvalitetan tim

Ivica Barbarić prokomentarisao žrijeb Elitne runde


Selektor Barbarić: Grupa je izuzetno jaka, ali mi imamo kvalitetan tim
Foto: FS BiH

U19 reprezentacija BiH takmičarsku sezonu završila je plasmanom u Elitni krug kvalifikacija.

Selektor Ivica Barbarić za zvaničnu stranicu Fudbalskog saveza BiH govorio je o zaključcima nakon kvalifikacija i plasmana u Elitni krug, te očekivanjima i protivnicima u ovom kolu takmičenja, Francuskoj, Republici Češkoj i Švedskoj.

„Svaka grupa je teška, i ova u kojoj se mi nalazimo je izuzetno jaka. Imamo Francusku koja je završila prvi krug sa svim pobjedama, zatim Češku koja je samo jedan susret odigrala neriješeno i Švedsku koja je imala jedan poraz. Kroz ovaj Elitni krug kvalifikacija teško će se moći ostvariti plasman na Evropsko prvenstvo ali ono što bih ja želio jeste da se mi okrenemo sebi i fokusiramo na to kako ćemo se mi spremiti. Ovaj period do početka takmičenja treba da iskoristimo da se što bolje pripremimo tako da kad krenu utakmice budemo maksimalno skoncentrirani na igru i protivnike.“

Selektore, juniorska selekcija koju vodite od proljeća ove godine, plasmanom se u Elitno kolo i to sa prve pozicije, ostvarila je veliki uspjeh. Koji su zaključci i šta ste primijetili u njihovim nastupima tokom kvalifikacijskog turnira?

„Praktično od četvrtog mjeseca kad smo napravili prva okupljanja i odigrali prijateljske utakmice počeli smo da selektiramo igrače između U-18 i U-19 kategorije i ono što je bitno uspjeli smo da izaberemo najkvalitetnije, one koji će moći da odgovore sustavu i stilu igre. Moram da kažem da smo imali i sreće kod selektiranja igrača i mislim da smo napravili dobar izbor i jedan kvalitetan tim, te da se još bolje možemo pojačati u toku ova tri mjeseca“.

Koji stil igre ste nastojali razviti kod ove generacije igrača?

„Od početka mi je ideja bila da da to bude sustav 4-4-2 i varijante kako ofanzivne tako i defanzivne jer je to najprihvatljiviji sustav za sve igrače. Isto tako sustav zahtijeva kompaktnost, solidarnost, što znači da se kroz ove ofanzivne i defanzivne varijante možemo prilagođavati protivniku, te u određenim situacijama možemo da igramo sa povučenim bokom, protiv jačih selekcija i da imamo dobru tranziciju, ali da se ne libimo, vršiti visoki pritisak protiv slabijih protivnika. Dosta smo mi tu napredovali a ja očekujem da će to biti još bolje.“

Tokom godine, odigran je veći broj prijateljskih utakmica, koliko Vam je to bilo korisno u stvaranju tima i odabiru najboljih igrača koji su iznijeli kvalifikacije?

„Bilo je jako korisno, prije svega zbog problema koje je izazvao kovid i kompletna ova epidemiološka situacija. Ja sam svjesno pozivao veliki broj igrača iz domaćeg prvenstva kasnije kad je situacija dopustila i veliki broj stranaca. Normalno da sam u tim situacijama izložen lošim rezultatima, kojih je bilo, s obzirom na to da selektiraš i stvaraš tim kroz utakmice. Međutim, drago mi je što smo na kraju uspjeli da stvorimo ekipu koja je uspješno odgovorila zadacima i što smo na turniru pokazali jako dobar nogomet i zasluženo osvojili to prvo mjesto“.

(Reprezentacija.ba)

Oznake:

Komentari

1 Komentar
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Hajro
08.12.2021. 23:02

Tesko ali ne i nemoguce