Klubovi iz nekad bogate kineske lige sve teže opstaju. Primjera radi, Hebei je nekada ulagao silne milione i ‘namamljivao’ zvijezde poput Ezequiela Lavezzija i Javiera Mascherana, a danas je pred – gašenjem.

Informacija je to koju su plasirali svjetski mediji navodeći kako je Hebei prekinuo sve aktivnosti dok ne pronađu novog investitora, a da je klub u velikim problemima potvrdio nam je i Samir Memišević koji je u njihovim redovima skoro dvije godine.

Javio nam se iz Nizozemske. Ni on sam ne zna šta ga čeka.

– Da, istina je da klub nije u najboljoj situaciji i da mu prijeti gašenje. Pokušavaju pronaći investitore, nekoga ko će stati uz klub, tako da ni sam ne znam šta će biti. Tamo je inače prvenstvo stalo još u augustu zbog pogoršane situacije sa koronavirusom. Posljednju utakmicu smo odigrali 15. augusta, a prema nekim informacijama, plan je da se nastavi u decembru, kaže Samir Memišević na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Memišević kaže kako njemu ne duguju ništa, a nije pretjerano ni zabrinut po pitanju budućnosti.

– Ja nemam problema nikakvih, ali čuo sam se sa kineskim fudbalerima i njima navodno dosta duguju. Mi stranci smo zaštićeni, štiti nas FIFA. Da li sam zabrinut? Pa, i jesam i nisam. Znam da sam odigrao odličnu sezonu, možda ću biti nekoliko mjeseci bez fudbala, no držim se svog plana i programa i trudim se ostati u formi. Vidjet ćemo. Spreman sam na sve. I ja čekam da mi prevodioc javi kad ću se vraćati i ostale detalje.

Otkrio je i šta mu najteže pada.

– Sam dolazak u Kinu mi je najviše bio stresan po pitanju testova i karantina. Ne samo meni, to su mi rekli i ostali strani fudbaleri koji su ovdje, držimo se svi… Evo, sada kada se trebam vratiti i kada imam na umu sve to, nemam volju.

Partije koje je u proteklom periodu pružao u Kini nisu promakle ni Ivaylu Petevu. Namjeravao ga je Bugarin vratiti u nacionalni tim. Bio je u ozbiljnim planovima…

– Istina je da sam razgovarao sa Petevom prije utakmice sa Francuskom. Pitao me je želim li još uvijek igrati za reprezentaciju, namjeravao me pozvati, ali na kraju je ostalo na tome. Kako je prvenstvo u Kini već bilo stalo, složili smo se da nema smisla da dolazim bez treninga i utakmica i da bi to bilo neprofesionalno. Petev me, moram priznati, ugodno iznenadio kao čovjek. Obavili smo jedan otvoren i iskren razgovor, otkrio je Memišević na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)