Fudbaleri Sarajeva danas od 17 sati gostuju ekipi Posušja, a trener Goran Sablić neće moći računati na dva standardna igrača, Krstu Velkoskog i Mirka Oremuša.

Naime, makedonskom i hrvatskom igrači istekle su radne dozvole, a zbog poreskog duga FK Sarajevo nije još uvijek uspio produžiti dozvole ovom dvojcu.

Također, stranci Darko Lazić i Vicko Ševelj još uvijek nemaju pravo nastupa zbog istog problema, a to je nemogućnost dobijanja radne dozvole.

Izdavanje radnih dozvola za strance je u nadležnosti Službe za poslove sa strancima, a jedan od potrebnih dokumenata za dobijanje radne i boravišne dozvole je potvrda od Porezne uprave da su izmireni svi porezi prema državi.

Nije samo FK Sarajevo u ovom problemu, rival sa Grbavice, FK Željezničar ima identičan problem i nije uspio dobiti radne dozvole za igrače iz Hrvatske koji su stigli na posudbe.

Možda je ovo problem koji bi se mogao riješiti zakonom o sportu kako se sportski radnici ne bi tretirali kao ostali stranci i procedura za izdavanje dozvola bi bila brža. O tome je govorio i trener Želje, a jedna od tema razgovora predstavnika Sarajeva, Želje, Veleža, Tuzle City i Slobode na nedavnom sastanku bio je upravo zakon o sportu. Zakonom bi se porezi i doprinosi na visoke plate fudbalera umanjili sa dosadašnjih 70% i klubovima bi bilo mnogo lakše izmirivati obaveze prema državi.

Dodajmo i to da je Sarajevo danas protiv Posušja jače za nove igrače Dražena Bagarića i Darka Bodula, a susret se igra od 17 sati uz direktan prijenos na kanalu Moja TV.

(Reprezentacija.ba)