Danas su na rasporedu prve utakmice 28. kola Premijer lige BiH. Velež će ugostiti banjalučki Borac, dok će Sloboda na megdan Radniku.

Velež – Borac (20:00, Arena Sport)

Mnogo se prašine diglo oko ove utakmice, ali ćemo pisati samo o terenu što su igrači ove dvije ekipe itekako zaslužili. Susret Veleža i Borca donosi nam derbi od velikog značaja za obje ekipe i za prvenstvo.

Sjajne partije na proljeće fudbalera Feđe Dudića i Marka Maksimovića pomjerile su ljestvice očekivanja velikih bh. klubova, pa tako i jedni i drugi navijači sanjaju o peharu namijenjenom prvaku Bosne i Hercegovine.

Borac je prvi na tabeli sa 53 osvojena boda, a mostarski Velež treći sa samo dva boda manje. U posljednjem kolu Velež je bio bolji od Krupe sa 2:1, dok su Banjalučani na svom terenu istim rezultatom savladali Široki Brijeg.

Dobre forme ovih ekipa potvrđuju i naredni podaci. Velež nije poražen već 14 utakmica u Premijer ligi BiH, a Borac je u nizu od devet uzastopnih pobjeda u svim takmičenjima.

Kladionica Mozzart na dan duela nudi kvotu 2.00 na pobjedu Veleža. Ostale kvote sa ovog meča možete pogledati ovdje.

Klubovi su jučer održali svoje konferencije za medije, a oba trenera su pokazala respekt prema protivniku.

– Igrali smo prije mjesec i pol protiv Borca na istom terenu. Tada smo odigrali perfektno i fenomenalno gdje smo sasvim zasluženo pobijedili. Međutim, Borac od tada zna samo za pobjede, fizički i psihički su se dosta podigli tako da nas očekuje jedva drugačija utakmica. Veći je naboj, veći je ulog, očekujemo dobru utakmicu s obje strane. Mi ćemo morati napraviti neke korekcije u igri jer nam nedostaju Radovac i Ćosić, kazao je Feđa Dudić.

– Idemo u goste ekipi koja je u naletu, Velež nema poraz od kraja oktobra, ali i mi iza sebe imamo dobre momente. Volio bih da se priča o formi, a ne o nekim drugim stvarima i nadam se da će meč proteći u fer igri. Želimo da nastavimo uspješnu seriju i ostvarimo pozitivan rezultat. Tenzije treba spustiti, razumio bih možda ovakve stvari da je ovaj meč odlučujući, ali poslije njega ostaje još pet kola. Ne mogu da dozvolim da poslije naših dobrih rezultata neko tome prigovara. Za mene je Borac najveći, za ljude iz Veleža to je njihov klub i to shvatam. Idemo u Mostar da branimo ime našeg kluba, rekao je Marko Maksimović, trener Borca.

U dva međusobna susreta ove sezone imali smo iste rezultate u korist domaćina. U oktobru 2020. Borac je slavio sa 2:0, a Velež se revanširao u martu ove godine.

Velež je itekako oslabljen pred ovu utakmicu. Glavni kreator igre i po mnogima najbolji veznjak lige, Samir Radovac, propustit će utakmicu zbog tri žuta kartona, baš kao i standardni prvotimac Mehmed Ćosić. S druge strane Borac je kompletan, ako ne računamo od ranije povrijeđenog Jovanovića.

Radnik – Sloboda (17:00, Moja TV)

Radnik igra jednu od ključnih utakmica u borbi za opstanak, a u Bijeljinu dolazi ekipa Slobode. Ekipa Vlade Jagodića je u kolu iza nas lako poražena od Tuzle City sa 2:0 i uz pobjedu konkurenta Olimpika našla se u nezgodnoj situaciji.

Žižovićeva Sloboda je u prethodnom kolu savladala Mladost sa 1:0 i mnogo lakše diše što se tiče opstanka u društvu najboljih. Ipak, solidan broj bodova je do kraja u igri, iskustvo pravila da svako svakog može pobijediti, i sve to Slobodi ne dozvoljava opuštanje.

Podatak za kladioničarske sladokusce pokazuje da su na četiri posljednja dvoboja ove dvije ekipe postigle po gol. U ovoj sezoni vidjeli smo dva remija, oba rezultatom 1:1.

Kladionice daju blagu prednost Radniku u ovom derbiju. Kladionica Mozzart na dan susreta nudi kvotu 2.15 na pobjedu domaćih. Ostale kvote sa ovog meča možete pogledati ovdje.

S nestrpljenjem očekujemo 28. kolo Premijer lige BiH i nastavak borbe za tri cilja – titulu, europu i opstanak.

(Reprezentacija.ba)