FK Sarajevo je prije nekoliko dana poslao poziv svim premijerligašima za sastanak na kojem bi raspravili i dogovorili određene korake i pravac djelovanja Premijer lige BiH. Sastanak je danas održan, a odazvala su se samo četiri kluba.

Među prisutnim su bili predstavnici FK Sarajevo, FK Velež, FK Mladost i FK Olimpik. Klub s Koševa je na svojoj stranici objavio da su osvojeni sljedeći zaključci:

  • tri premijerligaška kluba FK Sarajevo, FK Mladost Doboj Kakanj i FK Velež donijeli su odluku da se formira udruženje premijerligaša, te će u narednim danima biti pokrenuti pravni i drugi logistički koraci;
  • preostali klubovi koji se takmiče u najvišem rangu takmičenja su dobrodošli da se pridruže kada procjene da je za to došlo vrijeme;
  • FK Mladost Doboj Kakanj, FK Velež i FK Sarajevo će javno izvještavati o svim potencijalnim nepravilnostima u narednom periodu, te će ukoliko procjene da se nastavlja proces narušavanja integriteta takmičenja, razmotriti opciju izlaska iz lige. 

Predsjednik Veleža, Šemsudin Hasić, kazao je da ukoliko se nastavi s tendencijom i s neprimjerenim delegiranjem i suđenjem bez sankcija, Velež će nakon sljedećeg kola razmisliti o istupanju iz takmičenja u Premijer ligi.

Osam klubova se nije pojavilo na sastanku. FK Željezničar, HŠK Zrinjski, NK Široki Brijeg i FK Sloboda su se putem zvaničnih stranica zahvalili na pozivu, ali smatraju da nije pravi trenutak za sastanak, dok neki “sumnjaju” u iskrene namjere sastanka.

Podsjetimo, sastanak je inicirao FK Sarajevo nakon što nije bio zadovoljan suđenjem u posljednjih nekoliko utakmica.

(Reprezentacija.ba)