Lucien Favre je prošlost, a Edin Terzić budućnost u Borussiji Dortmund.

Tako je odlučio slavni njemački klub nakon što su “Milioneri” doživjeli ubjedljiv poraz od Stuttgarta (5:1). Trebao im je neko ko poznaje stanje u klubu kao svoj džep i kome neće trebati vrijeme za prilagodbu, a kao idealno rješenje nametnuo se upravo Terzić koji je prethodno bio u ulozi asistenta.

Terzić je zapravo produkt Borussijine trenerske škole. Tu je počeo sa radom vodeći mlađe selekcije, dugo godina je bio glavni skaut Jurgenu Kloppu, a onda ga je 2013. godine pod svoje uzeo Slaven Bilić s kojim je sarađivao nekoliko godina u West Hamu i Bešiktašu.

Otac mu je iz Bosne i Hercegovine, iz sela Doganovci kod Donjeg Vakufa, a ko je zapravo Edin Terzić pokušao nam je približiti Nikola Jurčević koji je zajedno s njim radio u West Hamu i Bešiktašu. Danas ih veže veliko prijateljstvo…

“Jako mi je drago zbog Edina. Zajedno smo radili skoro četiri godine, upoznao sam ga vrlo dobro za to vrijeme i o njemu mogu da pričam samo u superlativu. U Slavenov tim je bio došao jako mlad, imao je tek 31 godinu, ali vidjelo se odmah da je dečko vrlo talentovan, obrazovan i da zna sve o fudbalu”, kaže bivši trener Dinama na početku razgovora za Reprezentacija.ba.

Razgovarao je sa Terzićem posljednjih dana. I on je, kaže, uzbuđen.

“Iako više ne sarađujemo, prijateljstvo je ostalo i čujemo se često. Uzbuđen je i motivisan, zna da mu je ovo životna šansa. Sve se ovo prebrzo izdešavalo, ko je mogao očekivati da će Borussia primiti pet komada od Stuttgarta i da će Favre biti smijenjen… Dobra je stvar što Edina u Dortmundu cijene svi, od predsjednika do direktora, smatraju ga produktom svoje škole.”

Terzić, Jurčević i Bilić, Foto: Bešiktaš

Igračkom karijerom se ne može pohvaliti. Rano je shvatio da kao fudbaler neće ostaviti upečatljiv trag, pa se okrenuo drugim stvarima.

“Da, veoma rano je ušao u taj trenerski svijet. Počeo je ulagati u sebe. Osim što je radio sa mlađim selekcijama, pokazao se veoma dobar i u skautiranju. Sjećam se da je dok smo još bili u reprezentaciji Hrvatske za nas radio superstručne analize. Ta njegova polivalentnost je oduševila Slavena Bilića i kasnije nam se priključio u Bešiktašu. Izvanredan je u svom poslu. Van terena je opušten, ležeran i zabavan.”

Osim Terzića, i Jurčević je u međuvremenu odlučio da krene svojim putem.

“Raditi sa Slavenom je bilo jedno prekrasno razdoblje. Stekla su se velika iskustva u Moskvi, Istanbulu i Londonu, ali odlučio sam da ponovo počnem samostalno raditi i, evo, sada čekam nove pozive, ponude… Posljednjih godina sam bio angažovan u reprezentaciji Azerbejdžana i u Dinamu”, rekao nam je za kraj Jurčević koji je svojevremeno bio i reprezentativac Hrvatske.

Terzić je, podsjetimo, epizodu na klupi Borussije započeo pobjedom nad Werderom (2:1). 

(Reprezentacija.ba)