Večeras će se širom Europe igrati 24 susreta prvog kola grupne faze Europe Lige, a devet bh. fudbalera će imati priliku da zaigra za svoje klubove.

Grupa A

18,55 sati: Young Boys – Roma (Edin Džeko)

Edin Džeko i njegova Roma u meču grupe A gostuju u Bernu ekipi Young Boysa. Trener Rome je uoči ovog susreta najavio da će šasnu za igru dati i igračima koji igraju manje, pa još uvijek nije sigurno da li će Dijamant igrati od prve minute za Romu. Inače, Džeko je u Europa ligi nastupajući za Wolfsburg, Manchester City i Romu zabio 15 golova.

Roma je favorit večeras prema svjetskim kladionicama. Kladionica Mozzart na pobjedu Young Boysa nudi kvotu od 3.25, a na pobjedu Rome kvotu od 2.20.

18,55 sati, CSKA Sofia – Cluj (Mateo Sušić)

CSKA će u Sofiji odmjeriti snage sa rumuskim Clujom. Za goste bi od prve minute trebao nastupiti desni bočni Mateo Sušić. Sušić igra redovno u Cluju, koji će večeras pokušati opravdati ulogu blagog favorita i sa pobjedom otvoriti grupnu fazu Europa lige.

Grupa B

18,55 sati, Rapid Beč (Srđan Grahovac) – Arsenal (Sead Kolašinac)

Večeras ćemo u Beču gledati duel Rapida i Arsenala, a na terenu bi mogla biti dva naša fudbalera. Srđan Grahovac godinama igra za Rapid, dok je Sead Kolašinac član Arsenala. Ekipa londonskog Arsenala je kvalitetnija i ne čudi što je kladionici Mozzart izraziti favorit u ovom susretu.

Grupa D

18,55 sati, Standard (Gojko Cimirot) – Glasgow Rangers

Belgijski Standard u Liježu dočekuje Glasgow i ovaj meč je u najavi jedan od najzanimljivih. U timu Standarda se očekuje da će Gojko Cimirot nastupiti od prve minute. Cimirot je član Standarda od 2018. godine i za ovaj tim je odigrao 108 susreta te zabio dva gola.

Grupa F

18,55 sati, Rijeka (Stjepan Lončar, Luka Menalo) – Real Sociedad

Rijeka naših Stjepana Lončara i Luke Menala ima težak zadatak protiv španskog Sociedada. Gosti iz Baskije su favoriti, ali hrvatski klub će učiniti sve kako bi došao do pozitivnog rezultata. Obje momčadi igraju veoma dobro, pa tako Rijeka ima niz od četiri vezane pobjede u svim takmičenjima, dok je Sociedad slavio u dva zadnja susreta španske Primere i zabio šest golova.

Ako Rijeka napravi čudo mogla bi poremetiti planove kladionicama. U Kladionici Mozzart ih vide kao autsajdere, pa je kvota na pobjedu Rijeke 6.75. Kvota na pobjedu gostiju iz Španije je 1.50.

Grupa G

21,00 sati, Braga – AEK (Anel Šabanadžović)

Ekipa Brage će na svom terenu ugostiti grčki AEK, čiji je član naš Anel Šabanadžović. Braga je godinama u samom vrhu portugalske lige, često bilježi odlične rezultate u Europi i očekivano je favorit protiv AEK-a.

Grupa H

21,00 sati, Celtic – Milan (Rade Krunić)

Celtic i Milan će odigrati jedan od derbija večerašnjeg programa u Europa Ligi. Ekipa Celtica je do grupne faze stigla tako što je u play-offu pobijedila FK Sarajevo sa 1:0, dok je Milan tek nakon penala u istoj fazi takmičenja izbacio portugalski Rio Ave. Naš Rade Krunić je ove sezone nastupio u svakoj utakmici za Milan, a večeras bi ga mogli gledati u startnoj postavi protiv Celtica.

Milan je favorit večeras. Kladionica Mozzart na pobjedu gostiju iz Milana nudi kvotu 1.95, dok na pobjedu Celtica kvotu od 4.65.

Dodajmo i da će zagrebački Dinamo bez Izeta Hajrovića (nije prijavljen za Europa Ligu) u okviru grupe K dočekati Feyenoord, a Ermin Bičakčić zbog povrede neće nastupiti u susretu grupe L njegovog Hoffenheima i Crvene Zvezde.

(Reprezentacija.ba)