Fudbalska reprezentacija BiH protiv Italije imat će četiri nova imena u sastavu u odnosu na utakmice protiv Finske i Grčke.

Na teren će Džeko, Višća, Krunić i Bešić, a u ekipi u prvih 11 nema Hodžića, Hajrovića, Sarića i povrijeđenog Gojaka.

Na papiru bi početni sastav trebao izgledati kao na slici ispod, no za očekivati je kako će protiv dominantne Italije Višća i Krunić, pa i Džeko imati više defanzivnih zadataka nego što su imali igrači na njihovim pozicijama u mečevima ranije. Dakle, Višća i Krunić, zajedno sa Bešićem, Pjanićem i Cimirotom trebali bi činiti što kompaktniju i nabijeniju sredinu koja će onemogućavati Talijanima razvoj njihove igre.

Najveća pažnja je na Muhamedu Bešiću jer ove sezone u nogama ima samo jedan nastup za svoj Sheffield United u Premiershipu gdje je igrao ukupno devet minuta, te dvije utakmice u Liga Kupu. Ni Krunić nema previše utakmica u nogama, ali je zadnje dvije utakmice u Milanu igrao od prve minute što je bilo dovoljno Prosinečkom da ga gurne u prvih 11. O njegovom motivu protiv Italije ne treba ni govoriti, a njihov igrači kvalitet očigledno je presudio u odnosu na formu.

Na klupi Prosinečki za zamjenu Bešiću ima Jajala i Sarića, a za Krunića kao alternativu ima brzog Harisa Duljevića koji se nakon povrede također vratio u takmičarsku formu. Nažalost Luka Menalo zbog povrede neće konkurisati za Italiju i Lihtenštajn, a to je šteta jer je u više nego odličnoj formi u Olimpiji gdje je zabio osam golova i osam puta asistirao u sezoni.

Tu su naravno i Dino Hotić i Haris Hajradinović, za koje je ipak vjerovatnije da će zaigrati protiv Lihtenštajna, baš kao i Dino Hotić, Samir Memišević, Eldar Ćivić, Marko Mihojević, Armin Hodžić…

Ko god igrao, važno je da se reprezentacija ne preda protiv favorizovane Italije, jer bi dobar nastup značajno poboljšao situaciju i položaj ekipe u utakmicama baraža u martu 2020. godine.

BiH – Italija, petak, 20,45 sati.

(Reprezentacija.ba)