Fudbalska reprezentacija BiH u petak navečer u 20,45 sati u Zenici će dočekati Italiju u pretposljednjoj utakmici kvalifikacija za Euro 2020.

Utakmica nema rezultatski značaj jer Zmajevi više nemaju šanse za plasman kroz kvalifikacije, a Italija je već osigurala svoje mjesto na Euru.

Ipak, utakmica je itekako važna za reprezentaciju BiH jer bi dobar nastup Zmajevima vratio samopouzdanje i samim time povećao šanse u baražu koji ih očekuje u martu naredne godine.

Niko realan protiv Italije ne očekuje bod(ove), ali bi hrabar, čvrst i požrtvovan nastup vratio i povjerenje javnosti koje je kroz tekuće kvalifikacije uveliko poljuljano.

Dan uoči utakmice Robert Prosinečki je izdiktirao početni sastav koji će izgledati ovako

a očekuje se da Mancini izvede kombinovani sastav sa nekolicinom mladih igrača koje Italija postepeno uvodi u prvi tim: Donnarumma, Di Lorenzo, Bonucci, Acerbi, Biraghi, Barella, Jorginho, Tonali, Chiesa, Immobile i Insigne.

“Talijani su sve pobijedili do sada i vjerujem da imaju mnogo samopouzdanja. Na raspolaganju im je mnogo mladih i dobrih igrača. Napravili su smjenu generacija i imaju dobru reprezentaciju. Neće biti nimalo lagana utakmica za nas. Ipak, želimo pokazati da se možemo nositi sa svima, pogotovo što u Zenici igramo dobro”,

“Svi smo razočarani što nismo kroz kvalifikacije otišli na EURO. Morali smo i mogli biti drugi. Naš problem su bile utakmice na strani, gdje nismo bili tako dobri kao na svom terenu. Izgubili smo od Finske i Armenije, bila je šansa u Grčkoj, ali smo loše odigrali. Sada želimo protiv Italije biti što je moguće bolji”, riječi su Prosinečkog.

“Nemamo nekih dilema oko sastava. Što se tiče utakmice sa BiH, neće nam biti lagano. BiH se u Zenici osjeća ugodno i mi ćemo dati sve od sebe da odigramo jedan dobar meč. Ovaj duel će biti dobar test za naše mlade igrače”, istakao je uoči utakmice selektor Italije Roberto Mancini i dodao:

“Smatrao sam da BiH ima bolju selekciju od Finske i da će proći dalje. Ipak, Finci su bili uspješniji, ali BiH ima šansu da ode na EURO kroz baraž. Vjerujem da će sutrašnja utakmica biti lijepa i vidjet ćemo šta će se dogoditi.”.

U našoj grupi večeras će se sastati još Finska i Lihtenštajn i Armenija i Grčka. Finska bi pobjedom defintivno potvrdila plasman na Euro 2020.

(Reprezentacija.ba)