Uzori su mu NBA zvijezde – legendarni Nijemac Dirk Novicki (Nowitzki) i naÅ¡ kapiten Mirza Teletović.

Stilom igre Äak i podsjeća na njih – iako je visok 210 centimetara, Kenan Karahodžić ima odliÄan Å¡ut, u Å¡to smo se uvjerili u dvorani na Ilidži, gdje je 19-godiÅ¡nji krilni centar bez problema pogaÄ‘ao “trojke” u serijama, piÅ¡e Dnevni avaz.

Poziv Jankova

Bio je to jedan od treninga na kojima je Karahodžić pojaÄao mladu reprezentaciju Bosne i Hercegovine, mada joÅ¡ Äeka na dozvolu MeÄ‘unarodne koÅ¡arkaÅ¡ke federacije (FIBA) da može igrati u zvaniÄnim utakmicama.

Kenan je roÄ‘en u Srbiji (BaÄka Topola), a kako je kao maloljetan otiÅ¡ao u inozemni klub (Å¡panska Unikaha Malaga), morao se, shodno propisima FIBA-e, obavezati da će do 21. godine nastupati jedino za matiÄnu državu.

Iako KoÅ¡arkaÅ¡ki savez Srbije nema niÅ¡ta protiv da Kenan i ranije promijeni sportsko državljanstvo, FIBA joÅ¡ ne pali “zeleno svjetlo”…

– SliÄno je bilo proÅ¡le godine, kada sam takoÄ‘er bio na pripremama, pa nisam mogao igrati. MeÄ‘utim, spreman sam Äekati koliko bude potrebno da obuÄem dres reprezentacije BiH. To mi je životna želja – kaže za naÅ¡ list Karahodžić, koji će 21. roÄ‘endan proslaviti 29. januara 2017. godine.

Njegov otac Rahman roÄ‘eni je ViÅ¡egraÄ‘anin. Brat Kemal takoÄ‘er je koÅ¡arkaÅ¡ (nastupa u MaÄ‘arskoj), dok je Kenan prije tri godine napravio ogroman skok, iz subotiÄkog Spartaka otisnuo se Äak do Malage.

– Kosta Jankov (poznati trener i skaut, op. a.) pozvao me je na svoj kamp u Crnoj Gori, u Tivtu, a nakon toga odveo u Malagu – kaže Karahodžić.

Debi u Euroligi

U proÅ¡loj sezoni debitirao je za prvi tim Unikahe u Euroligi (igrao je i u klupskoj filijali Rinkonu u trećoj ligi). Najbolju euroligaÅ¡ku partiju pružio je protiv ruskog CSKA, za 20 minuta imao je osam poena uz Äetiri skoka.

– Svima je draže Å¡utirati nego se “tući” pod koÅ¡em. No, u Malagi se oÄekuje i jedno i drugo. Å to se tiÄe iduće sezone, vidjet ćemo koga će klub sve dovesti. Ako bude otvoreno mjesto, nadam se pozivu u prvi tim – rekao je Karahodžić za Dnevni avaz.

Stopama Kuzmića i Sinanovića

Jankov je otkrio još dvojicu centara iz BiH koji su kasnije nastupali u Unikahi.

Jedan od njih je igrao za našu reprezentaciju (Nedžad Sinanović), drugi (Ognjen Kuzmić) u upravo završenoj sezoni domogao se NBA titule s Golden stejt voriorsima.

– U kontaktu sam sa Kuzmićem, Äestitao sam mu na NBA tituli – kaže Kenan.

Podrška trenera

Trener Malage je Žoan Plaza (Joan), koji je ranije vodio Real iz Madrida.

– Plaza je dobar trener, naroÄito za mlade igraÄe. Neće praviti problem zbog izgubljene lopte ili Å¡uta, uvijek možeÅ¡ raÄunati na njegovu podrÅ¡ku – kaže Karahodžić.

(Reprezentacija.ba)