ViÅ¡e od sata trajala je konferencija za novinare selektora koÅ¡arkaÅ¡ke reprezentacije BiH DuÅ¡ka VujoÅ¡evića, uoÄi kvalifikacione utakmice BiH – Francuska koja se u petak igra u Mejdanu, javlja Fena.

Sam VujoÅ¡ević govorio je sat vremena, najviÅ¡e o brojnim otkazima igraÄa koje je pozvao u reprezetaciju.

“Na pres konferencije obiÄno ne dolazim s papirima, ali ovoga puta doÅ¡ao sam sa spiskom igraÄa koji iz raznih razloga neće nastupiti, da nekoga sluÄajno ne bih zaboravio”, rekao je VujoÅ¡ević na poÄetku obraćanja novinarima.

Na tom spisku su Gordić, Stipanović, Musa, Buza, Sulejmanović, Halilović, Nurkić, Penava i Adams, a najviše se zadržao na izostanku Gordića i Muse.

Podsjetio je da se Gordić uvijek javljao u reprezentaciju, igrao je i s povredom, ali ovoga puta je izostao iz sasvim liÄnog razloga.

“Kuća njegovih roditelja je sruÅ¡ena u toku rata i imao je obećanje da će se obnoviti iz fondova za te namjene, te da će Savez napraviti urgenciju. Napravljen je i predugovor, trebalo je poÄeti s radovima, ali nije rijeÅ¡eno. Priznao je da to nije fer prema ekipi i meni, ali da je odluÄio izostati. Ja imam veliki problema sa zdravljem, trebao sam na transplantaciju, ali sam dao prednost ovoj utakmici. Smatram da je igranje za reprezentaciju velika Äast”, rekao je VujoÅ¡ević.

Za Musu je rekao da je naslućivao problem, jer je znao da će na draftu proći u prvom krugu. U novom klubu odluÄili su da ne igra za reprezentaciju, jer je imao napornu sezonu, a njima treba zdrav i snažan igraÄ. Uz sve, nije joÅ¡ potpisao ugovor.

“Potpuno ga razumijem i znam da je želio doći. Potpuno mu vjerujem. Neko drugi ko kontaktira s roditeljima koÅ¡arkaÅ¡a mora naći neki detalj bitan za obaveze prema reprezentaciji”, naglasio je selektor.

Objasnio je situaciju i s povrijeÄ‘enim igraÄima, kazavÅ¡i da je uvjeren da su razlozi opravdani, dok je Penava odluÄio otići u koÅ¡arkaÅ¡ki kamp, te pokuÅ¡ati joÅ¡ jednom doći u neki od klubova NBA.

Å to se Francuske reprezentacije tiÄe, VujoÅ¡ević kaže da “svakom pametnom Äovjeku je jasno kakve su nam Å¡anse nakon ovoliko otkaza”.

“Francuska ima 63 miliona stanovnika, budžet reprezentacije je 36 miliona eura, imaju 681.000 registrovanih igraÄa po Äemu su prvi u Evropi. Mi kad skupimo za reprezentaciju 10.000 maraka govorimo o velikom uspjehu. U Savezu niÅ¡ta nije rijeÅ¡eno, kao ni u državi. Rotacije u PredsjedniÅ¡tvu su dovele i do sloma Jugoslavije. Sve Å¡to navodim nije albi za eventualni neuspjeh, ali treba da se zna”, smatra selektor.

Ipak, kazao je da se na pripremama reprezentacije u Tuzli radilo maksimalno odgovorno.

“S povećanom energijom smo se pripremali za utakmicu. Sport je interesantan zato Å¡to postoje Äuda i Å¡to se realno deÅ¡avaju, a u Äuda vjerujem”, naglasio je VujoÅ¡ević.

Elmedin Kikanović koji se juÄer prikljuÄio bh. reprezentaciji u Tuzli, istakao je da se na sinoćnjem treningu vidjelo da se niko ne Å¡tedi i da se radi s puno energije.

“Momci su spremni dati i posljednji atom snage. Imamo mladu ekipu i odnos energije, volje, želje i htjenja ne smije doći u pitanje. Sve to mora biti viÅ¡estruko veće nego kod koÅ¡arkaÅ¡a Francuske. To je preduslov da bismo im se suprotstavili, jer dolaze u najjaÄem sastavu”, naglasio je Kikanović.

Almir Hasandić, koji je Äetiri godine izgrao za OKK Slobodu u Mejdanu, zna kakva će atmosfera biti protiv Francuske.

“Sve je reÄeno i neću dužiti. Nadam se da ćemo ostvariti povoljan rezultat. Pozivam navijaÄe da nas podrže i, kao uvijek, budu naÅ¡ Å¡esti igraÄ”, zakljuÄio je Hasandić.

Utakmica BiH – Francuska igra se u petak od 20.30 sati.

(BIH.ba)