Fatih Terim (64) sigurno neće biti novi selektor Bosne i Hercegovine, saznaje BIH.ba iz izvora bliskih Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine.

Terim nema podršku Izvršnog odbora FS BiH koji će glasanjem izabrati novog selektora, a turskom treneru Bosna i Hercegovina nije prioritet zbog puno unosnijih angažmana koje nude turski i drugi inostrani klubovi.

Planski – ili prije neplanski kako već dva mjeseca radi krnja Komisija za izbor novog selektorau sastavu Misimović i Kajtaz – Terimu je medijski popraćena posjeta delegacije iz BiH dodatno digla cijenu na tržištu u Turskoj.

Svi ljubitelji fudbala u BiH se pitaju zašto se uopšte išlo pregovarati sa Terimom ili sa predstavnicima Seedorfa kada ne postoje realne šanse da ova dva stranca preuzmu kormilo reprezentacije BiH, isto kao što se pitaju da li je Ivica Osim kao najreferentiji stručnjak još uvijek član Komisije, na koji način na rad u Komisiji doprinosi Duško Bajević kada nije pristuan u BiH, po kojem pravilniku uopšte Komisija bira kandidate ili to članovi Komisije rade po ličnim simpatijama, poznanstvima, afinitetima?

Kao dva glavna kandidata za selektora BiH ostaju Amar Osim i Robert Prosinečki.

Prema informacijama iz FS BiH Osimova biografija i predloženi trenerski program ocijenjeni su kao najbolji među svim kandidatima i on ima sigurnu podršku hrvatskih i dijela srpskih članova Izvršnog odbora, ali bošnjački članovi Izvršnog odbora FS BiH bi na ovoj poziciji radije vidjeli Prosinečkog kao trenera koji nema toliku snagu i zaleđinu u bh. fudbalu kao Osim i koji samim tim ne predstavlja prijetnju njihovom autoritetu na koji su navikli.

Osim ili Prosinečki – sigurno je da će BiH nakon dugo vremena dobiti modernog i ambicioznog trenera, naravno sa vrlo različitim stepenom poznavanja reprezentacije BiH, Premijer lige BiH i prilika u bh. fudbalu.

Za nadati se da će selektor biti izabran čim prije jer u ovim teškim vremenima svaka sjednica Izvršnog odbora i troškovi Komisije puno koštaju Fudbalski savez BiH koji već skoro četiri godine nije imao značajniju finansijsku injekciju.

O kvalitetnoj pripremi utakmica protiv SAD-a i Meksika u januaru više nije realno ni razmišljati.

(BIH.ba)