Toni Karačić je na čelu “U19” selekcije BiH od 2011. godine, kao i Sakib Malkočević, selektor “U17” reprezentacije, što je najbolji pokazatelj da kontinuitet u radu, dugoročno gledano daje rezultate.

U proteklom kvalifikacionom ciklusu  “U19” selekcija je izborila plasman u Elitni krug kvalifikacija, a isti cilj Toni Karačić i njegovi saradnici imaju i u ovim kvalifikacijama.

Pred početak turnira grupe 11 selektor Toni Karačić je za službenu stranicu N/FS BiH govorio je o omladinskim reprezentacijama, saradnji između selektora, uslovima rada, te očekivanjima u kvalifikacijama.

Selektore, ako biste trebali povući paralelu u smislu uslova rada i postignutih rezultata, između perioda kad ste imenovani na ovu poziciju i sadašnjeg, kako bi to najbolje opisali?

“Sigurno da je evidentan progres, kako u rezultatskom smislu, tako i u uslovima rada. Napravljen je veliki pomak. Četiri puta smo se plasirali u elitni krug. U dva navrata bili smo nadomak plasmana na Evropsko prvenstvo i uvijek smo konkurentni. Ako pogledamo statistiku naših utakmica vidi se da igramo napadački. Imamo najčešće više šuteva, kornera, kao i veći posjed lopte u odnosu na protivnike”.

Foto: Fudbalski savez BiH

Koja je generalno strategija kad je u pitanju rad sa igračima u omladinskoj nacionalnoj selekciji?

“Uvijek nastojimo da izaberemo najbolje igrače u datom momentu kako bismo ostvarili rezultat, ali i spremili ih za “U-21” selekciju. Vidi se to i sada jer 90% igača mlade reprezentacije je nastupalo i u juniorskoj. Postoji kontinuitet u radu još od “U-15” ka “U-17” selekciji, a onda i iz “U-17” prema “U-19”.  Moram istaći da je saradnja izmađu nas, selektora omladinskih selekcija, odlična i za svaku pohvalu.“

Mislite li da N/FS BiH posvećuje dovoljno pažnje stručnom educiranju trenera koji vode omladinske reprezentativne selekcije?

“Mi, selektori smo u ranijem periodu imali veliki broj putovanja u okviru studijskih grupa koje su upravo imale za cilj educiranje trenera u omladinskom i grassroots nogometu. Tu smo razmijenili iskustva i mišljenja sa kolegama iz Evrope i to je veoma dobar put. Što smo vidjeli primijenili smo u našem radu, ali isto tako smo ukazivali i ostalim trenerima u Premijer omladinskoj ligi na neke strategije razvoja nogometa – klupskog i nacionalnog u zemaljama poput Austrije i Belgije. Oni imaju dobre  programe koji se mogu primijeniti i kod nas, možda ne u punom kapacitetu, ali u dobroj mjeri sigurno može. Nadam se da ćemo nastaviti u tom pravcu, znanja nikad dosta”.

Foto: Fudbalski savez BiH

Koju ulogu i uticaj Premijer omladinska liga ima u stvaranju mladih igrača i njihovom razvoju na putu ka reprezentativnim selekcijama?

“Čim je formirana jedinstvena omladinska liga, odmah se pokazala kao pun pogodak. Ove godine je došlo do nove reorganizacije omladinskih natjecanja, gdje je junirsko natjecanje odvojeno od kadetskog, a formirana je i „U-15“ liga. Dugoročno gledano to će dati rezultate. Savez je povukao dobar potez i sada je na klubovima da to isprate, da što ozbiljnije pristupe radu sa mlađim kategorijama. Trenutno u BiH imamo pet ili šest klubova koji su konstantno u vrhu. Tu je koncentracija kvaliteta i oni daju najviše igrača za reprezentativne selekcije. Pogrešno je mišljenje da kod nas nema kvalitetnih trenera. Struka nije problem i ima tu dosta kreativnih ljudi, ali nažalost finansije i loša infrastruktura i nas najčešće koče, i to su segmenti na kojim se mora poraditi”.

Da li po vašem mišljenju veće  šanse za uspjeh i adaptaciju u seniorskom timu ili reprezentaciji imaju oni igrači čiji razvojni put je prošao kroz takmičenja u Omladinskim ligama?

“To je jedini način za mladog igrača da dođe do seniorskog tima, kroz kvalitetnu školu i jako omladinsko natjecanje. U perspektivi bi sigurno bilo korisno ukoliko bi se u “U-19” ligi omogućio nastup tri starija igrača za svaki tim ili kada bi se formirala “U-21” liga. Za mlade nogometaše je najteži prelazak iz juniorskog u seniorski tim, tako da bi im se na ovaj način taj prelaz olakšao”.

Foto: Fudbalski savez BiH

Na osnovu kvaliteta, prezentiranog u omladinskim takmičenjima možete li reći kakva je budućnost bh. nogometa?

“Nažalot, u BiH se na sve gleda na neki negativan način, ali nije sve tako crno. Kada se povuče paralela od prije deset godina i sada, evidentan je napredak. Naša očekivanja su velika i prebrzo bismo željeli da se približimo nekim evropskim standardima, a rezultati nacionalnih selekcija su možda i iznad onog čime raspolažemo. Mi imamo i veliki odliv igrača, oni idu vani jer tamo imaju bolje mogućnosti. Savez ulaže, ali moraju se i lokalne zajednice uključiti kako bismo razvili infrastrukturu i omladinske škole. Za sve ovo treba vremena i strpljenja, ali moramo da radimo kako bismo se približili nekim evropskim standardima u klupskom nogometu, a potencijala sigurno ima”.

Kvalifikacioni turnir za EP naredne godine u Finskoj počinje sutra. Jeste li zadovoljni zalaganjem igrča i njihovom formom?

“Odabrali smo igrače koji su trenutno u najboljoj formi, ali ne odričemo se ni ostalih momaka koji su prošli kroz ovu selekciju. Imali smo malo specifičan način pripreme jer šest reprezentativaca nam se priključilo pred sam početak turnira. Razlog je taj što neki klubovi nisu pustili svoje igrače na pripreme prije UEFA termina, te smo se morali prilagoditi tome. Kroz video analize smo se upoznali i sa protivnicima i očekujem da kvalitetno odigrmo turnir”.

Foto: Fudbalski savez BiH

Koliko je teška grupa i možemo li ostvariti plasnam u Elitni krug kvalifikacija?

“Grupa je kvalitetna. Prvi meč je sa Gruzijom koju respektujemo. Imaju dobru momčad i sistemski su razvili stil igre koji je prepoznatljiv. Ta prva utakmica će biti veliki test za nas i može odrediti dalji smjer kvalifikacija. Sa Francuskom smo se tri puta sastajali i imamo po jednu pobjedu, remi i poraz. Ne smijemo potcijeniti ni Andoru. Moramo ih maksimalno ozbiljno shvatiti, kao i ostale ekipe. Jedino na takav način možemo do elitnog kruga kvalifikacija, što svi priželjkujemo i vjerujemo da ćemo doći do cilja”.

(BiH.ba)