Francuski trener Stephane Gilli (43) dvije i pol godine bio je pomoćnik Mehmedu Baždareviću u reprezentaciji BiH. 

Zbog fizičkog sukoba nakon utakmice protiv Grčke u Zenici kažnjen je šest mjeseci od FIFA-e, a Fudbalski savez BiH je bio još rigorozniji i prije FIFA-ine odluke mu uručio otkaz.

Sa Stephaneom koji je u Francuskoj BIH.ba portal razgovarao je o utakmici BiH – Belgija.

– Čeka nas težak meč jer igramo protiv jedne od najboljih europskih reprezentacija, a ujedno se radi o meču koji je biti ili ne biti za nas. Naravno, dolazim na Grbavicu navijati za Bosnu i Hercegovinu.

Da li ste još uvijek u kontaktu sa Baždarevićem i kolegom Perićem i dajete li im sugestije i savjete oko pripreme reprezentacije?

– U kontaktu sam sa Mešom, Draganom i drugim igračima, ali se više ne miješam u njihov posao. Morate biti uživo prisutni sa igračima kako bi osjetili šta treba uraditi.

Pojedini kvalitetni domaći treneri smatraju kako bi BiH bolje prošla na Kipru da ste i vi bili sa ekipom?

– Nemam odgovor na to pitanje.

FIFA vas je kaznila sa šest mjeseci suspenzije, a Fudbalski savez BiH još vam je prije uručio definitivni otkaz. Da li ste se osjećali povrijeđeno takvom nelogičnom odlukom?

– Kada napravite grešku trebate živjeti sa posljedicama, čak i ako su tako velike. FS BiH je donio svoju odluku, FIFA svoju i ja tu nemam šta komentarisati.

Ako se BiH plasira na Svjetsko prvenstvo očekujete li povratak u stručni štab?

– Želim od sveg srca da se BiH plasira na SP, zbog selektora, igrača i navijača. To je najvažnije!

Koliko je realno da u budućnosti opet sarađujete sa Baždarevićem, znamo da ste imali ponuda da preuzmete velike klubove?

– Nemoguće je bilo šta planirati u fudbalu. Sve se dešava vrlo brzo. Nisam mogao zamisliti da neću biti dio reprezentacije od 10. juna, ali to se ipak desilo. Ponuda je bilo i ima ih i sad, kako za stručni štab, tako i za mene lično, ali sada samo moramo čekati da vidimo šta će se desiti.

Na kraju možete li nam uporediti posao trenera u Francuskoj i BiH?

– Posao trenera je isti svugdje u svijetu. Trener mora da radi sa onim što mu je na raspolaganju, da se prilagodi državi u kojoj živi, mentalitetu, uslovima rada i da izvuče najbolje iz grupe fudbalera koju ima. – zaključio je razgovor za BIH.ba portal Stephane Gilli.

(Reprezentacija.ba)