Vjerovatno ne bi primili gol od Grčke u posljednjim minutama meča da u Solunu nismo završnicu utakmice igrali sa igračem manje na terenu, jer je kapiten Edin Džeko ranije sumanuto skinuo šorc protivničkom igraču i dobio drugi žuti karton.

Možda bi i pobijedili Kipar da repreznetacija nije bila uzdrmana izostankom prvog pomoćnika Stephane Gillija i Muhameda Bešića koji su također bili suspendovani zbog olakog ulaska u fizičke i verbalne konflikte naših igrača nakon utakmice protiv Grčke u Zenici. One utakmice u kojoj nismo imali Seada Kolašinca zbog dva žuta kartona, od kojih je jedan dobio diskutujući sa sudijom već završenu odluku na meču protiv Belgije u Briselu.

Ekipa mora djelovati muški na terenu, te pametno vršiti pritisak i na sudije, ali naši igrači, čak i oni sa svjetskim karijerama, očigledno ne znaju kako i gdje to izvesti, a da ne pređu granicu zbog koje dobiju karton. Ovako ih svaki iole prepredeniji protivnik može isprovocirati i izbaciti iz takta.

Da smo imali kapitena i 11 igrača svih 90 minuta u Solunu, Kolašinca protiv Grčke u Zenici, te Gillija i Bešića na Kipru, subotnja utakmica protiv Belgije vjerovatno bi odlučivala o prvom mjestu u grupi.

Ovako su nam šanse minimalne, jer nam u goste dolazi jedna od igrački i rezultatski najjačih reprezentacija na svijetu.

Šanse su minimalne, ali one idalje postoje – samo ukoliko reprezentativci Bosne i Hercegovine na terenu pokažu potpunu disciplinu. Kada je riječ o ponašanju, ali i poštovanju prema taktici koju pred njih stavi selektor Mehmed Baždarević.

Pred Zmajeve se stavio imperativ pobjede, ali ne treba zaboraviti kako nas čak i remi, pa možda i poraz može ponovo odvesti u baraž za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Naravno, uz pogodan rezultat utakmice Kipar – Grčka, te našu pobjedu u posljednjem kolu protiv Estonije.

Zato protiv Belgije treba strpljivo čekati svoje šanse, jer je protiv takvog protivnika nemoguće se ići nadigravati.

To je sve nemoguće izvesti bez već potcrtane discipline i punog poštovanja prema selektoru, saigračima i naravno javnosti – navijačima i medijima.

Bosna i Hercegovina sa ovim igračkim kadrom nije fudbalska velesila, ali definitivno ima kvalitet da pokaže zube superjakoj Belgiji, jer jezgru naše prve postave čine iskusni igrači koji igraju u Premiershipu, Seriji A, Bundesligi…

Ne zaboravite i to, da se Belgija već plasirala na Svjetsko prvenstvo i uprkos svim njihovim najavama teško je očekivati da će velike zvijezde europskih klubova biti motivisane za pružanje fudbalske ljepotice kada izađu na stadion Grbavica i kroče na travnjak ranga Premijer lige BiH.

(Reprezentacija.ba)

Isprobajte našu aplikaciju i napravite svoj idealan sastav i formaciju za BiH – Belgija!