Bivši bh. reprezentativac i sadašnji sportski direktor Duisburga

Fudbalski vijek nakon okončanja karijere profesionalni fudbaleri obično nastavljaju kao treneri, a vrlo mali broj njih se odlučuje da nastave kao funkcioneri. 

Ipak, jedan od njih je i nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine Ivica Grlić (41), koji uspješno obavlja funkciju sportskog direktora nekadašnjeg bundesligaša Duisburga. Nakon što su ispadanjem iz 1. njemačke lige 2012. izgubili licencu za drugu ligu, “zebre” su se preselile u treću, piše Dnevni avaz.

Sve nizbrdo

Naravno, nakon toga sve je krenulo nizbrdo. Mnogi su otišli iz kluba, fudbaleri, funkcioneri, sponzori… Čuveni Oliver Reck otišao je u Frankfurt za sportskog direktora, da bi izglasavanjem na skupštini kluba tu funkciju preuzeo Grlić.

“Bili su to teški trenuci za klub i prihvatio sam se funkcije jer sam vjerovao da se možemo dići iz pepela. Naravno, napravili smo planove za konsolidaciju kluba i sve je krenulo od nule. Postavili smo sebi cilj i evo ove godine ponovo smo na putu za proboj u drugu ligu”, započeo je priču Grlić, koji je od 2004. do 2006. godine 16 puta oblačio dres Bosne i Hercegovine i postigao dva gola.

Cilj ekipe je vratiti se u prvu ligu.

“U ostvarivanju ciljeva treba biti realan. U trećoj ligi je pola nekadašnjih bundesligaša i svaki svakog može pobijediti. Treba se koju godinu konsolidirati, srediti i urediti, a onda korak po korak ići u 1. ligu”, govori Grlić.

Bh. liga

Ugovor za sportskog direktora veže ga do 2020. godine. Grlić je dijete Bayerna, u kojem je proveo 11 godina (od 1983. do 1994.) igrajući za omladinske selekcije. Nakon što je potpisao prvi profesionalni ugovor s Fortunom iz Kolna, u nastavku karijere igrao je još za Koln, Munchen 1860, Aachen i Duisburg.

“Cilj mi je bio ostati u nogometu i, eto, krenulo je tako, od ove funkcije koja je vrlo odgovorna i zahtjevna. Pratim sva zbivanja, a pogotovo me interesira stanje na našim prostorima, na kojima tražimo pojačanja i talente. Posebno pratim bh. ligu i, naravno, reprezentaciju. Imamo dobar tim i vjerujem da ćemo se uspjeti plasirati na Svjetsko prvenstvo jer i zaslužujemo i trebamo biti tamo”, kaže bivši reprezentativac BiH.

Zbog Pjanića bih volio da Juve bude prvak

Grlić je odgovorio i na pitanje šta očekuje od narednih utakmica u Ligi šampiona i koga vidi kao favorita.

“Vjerujem da će Ligu šampiona osvojiti Juventus. Izuzetno su jaka ekipa, koja zna igrati fudbal, a naročito igrati na rezultat. Drago bi mi bilo i zbog Pjanića i Mandžukića, koji igraju sjajno”, rekao je Grlić.

(Reprezentacija.ba)