Zmajevi će današnjim treningom u 17 sati započeti pripreme za kvalifikacioni susret protiv Izraela koji se igra 16. novembra u Haifi.

Safet Sušić ima puno problema sa povredama igrača, pa je otkazao jutrošnji trening, kako bi smanjio intenzitet napora zdravim igračima i tako umanjio šanse za novim povredama.

Ipak, obzirom na drastične promjene u napadu naše ekipe uzrokovane povredama Džeke i Ibiševića, Pape će morati preostale treninge posvetiti najviše taktičkom radu, odnosno uigravanju nove postavke Zmajeva, bez klasičnih centarfora.

U Izraelu sa tri stopera i ofanzivnim Lulićem i Mujdžom?

Najveća promjena mogla bi se desiti u zadnjoj liniji. Naime, zbog potrebe za ofanzivnijim bekovima, Safet Sušić vrlo lako bi mogao zaigrati sa tri stopera. Sigurni u zadnjoj liniji su Spahić i Šunjić, a treći stoper bi se birao između Bičakčića i Hadžića. Hadžićeva prednost je to što je igrao vrlo dobro u posljednje dvije utakmice za reprezentaciju, što igra redovno u klubu i što je igrač koji ima takve tehničke sposobnosti da se može priključiti i ofanzivnom dijelu igre kada se otvori prostor. Uz izostanak visokih Džeke i Ibiševića, Bičakčićeva visina od velike je važnosti za naš tim kod prekida, a kao što Spahić zna dobro izaći prema lijevoj aut liniji, tako i Bičakčić može bolje od Hadžića zatvarati prostor desno, koji bi svojim prodorima naprijed ostavljao Mujdža.

Napadači Hajrović i Višća

Ovom postavkom sa tri stopera, Lulić i Mujdža bi dobili puno veću slobodu kretanja naprijed, ali i ulaska prema sredini terena, što Lulić često radi u svom klubu. Ukoliko Mujdža ne bude spreman, na njegovo će mjesto ofanzivni Kvržić, koji također osim što igra na poziciji krilnog napadača, ima sposobnost da uđe u sredinu terena i napravi višak.

Sredina veznog reda je sigurna i nju će činiti defanzivni Bešić i ofanzivni Medunjanin i Pjanić, dok će u vrhu napada igrati Hajrović i Višća, uz, očekujemo, često pridružene Lulića i Mujdžu / Kvržića.

Iako je trenutno povrijeđen, sve prilike govore kako će na golu naše reprezentacije braniti Asmir Begović, i to ovaj put sa kapitenskom trakom na ruci.

Medunjanin i Pjanić mogu odlučiti utakmicu

Ova formacija može biti bingo, ali može biti i potpuna pogreška ukoliko izostane prava koordinacija i zalaganje igrača, te detaljno poštovanje dogovora iz svlačionice, jer Izrael je u dosadašnjim kvalifikacijama svoje uspjehe bazirao na kvalitetnoj sredini terena, brzim i preciznim pasovima na krila, te u konačnici egzekucijom njihovih ove sezone raspoloženih napadača.

Zato će Sušić morati postaviti igru u kojoj će Zmajevi imati punu kontrolu na sredini terena, ali i uz puno opreza kontrolisati krilne igrače Izraela. Bešić će svakako imati defanzivne zadatke, a Medunjanin i Pjanić će praktično biti ključni igrači utakmice, jer uz već naše ofanzivne bekove, moraju za osnovni cilj imati destrukciju igre kreativnih igrača Izraela, u prvom redu Natcha i Zahavija koji ne smiju imati slobodu da šalju duge lopte na opasna izraelska krila.

Kvalitet za dobar rezultat imamo, a nadamo se da neće izostati ni dobra priprema utakmice, trud i zalaganje na terenu, ali i sreća koja i nije bila naš saveznik u dosadašnjim kvalifikacijama, a koja bi nas mogla “pogledati” kod nekog slobodnog udarca, situacija 1 na 1, realizacije penala…

(Reprezentacija.ba)