Safet Sušić do večeras će imati u bazi reprezentacije sve pozvane igrače izuzev Begovića koji će zbog pregleda doći sutra. Zmajevi uoči priprema za Izrael imaju puno problema sa povredama.

– Istina je da smo imali puno problema od početka kvalifikacija. Počelo je sa Kolašincem, poslije sa Salihovićem, Ibiševićem, Džekom, Vršajevićem i Sušićem. Šest igrača, a od toga barem četvorica standardnih. – rekao je Safet Sušić okupljenim novinarima ispred Trening centra F/NSBIH u Zenici.

– Ipak, ponavljam, uz sve te nedaće i probleme mislim da mi možemo napraviti jednu dobru ekipu koja će ostvariti dobar rezultat i odigrati dobro u Izraelu. – najavljuje Pape.

U Haifi nas očekuje fanatična podrška domaćoj reprezentaciji od 30.000 navijača.

– Nije prvi put da naši igrači igraju pred punim stadionom i publikom koje će 99% biti za domaće, ali što može biti i dodatni motiv našim igračima. Nama je najvažnije da nas očekuje dobar teren na stadionu i opet kažem mislim da možemo sastaviti dobru ekipu, jer jedan tim u kojem igraju jedan Begović, Spahić, Lulić, Bešić, Pjanić i drugi, nikako ne može biti loša ekipa. – otvoren je naš selektor.

Posljednji u nizu povrijeđenih je Begović, no Sušić očekuje njegov nastup.

– Već nekoliko dana znam za njegovu povredu aduktora, koju imaju i još neki naši igrači. Pričao sam sa njim i sa našim doktorom i on će vjerovatno odmarati dan ili dva. Nije važno ni da trenira jer golmanu nije toliko potrebno da trenira kao igraču i za četiri ili pet dana izgubi drastično formu. Najvažnije je da on sutra dolazi, a ja očekujem da će braniti u Izraelu u nedjelju. – govori Safet Sušić.

Reprezentacija će sutra trenirati samo jednom.

– Mi smo trebali dva puta trenirati, ali razmišljam da treniramo samo jednom, kako bi smanjili rizik od povreda, obzirom da su igrači spremni i imaju puno utakmica u nogama. Možda je bolje ne pretjerivati, trenirati malo slabijim intenzitetom da se još nešto ne predviđeno ne desi. Kada crna serija krene, nikada ne znamo kada će stati. – iskren je Pape.

Hoće li nas Izrael potcijeniti nakon povreda u našem taboru?

– Ne vjerujem da će nas potcijeniti jer oni kada pogledaju gdje igraju naši igrači moraju nas poštovati. Puni su samopouzdanja, imaju dvije gostujuće pobjede i motivisani su više nego nikada da se ponovo nađu na velikom takmičenju. Smatraju da su na dobrom putu da budu među prve dvije ekipe u grupi. Mi možda i moramo smanjiti naše ambicije, iako čak i sa bodom u Izraelu, na proljeće imamo šest utakmica od kojih pet možemo sigurno da pobijedimo. Najvažnije je ne izgubiti u Izraelu, mada nismo ekipa koja će se zatvoriti u gostima. Mislim da u Izraelu možemo dati jedan ili dva gola, što može biti dovoljno za dobar rezultat. – najavljuje selektor Sušić.

Nakon povreda Džeke i Ibiševića, Sušić nije zvao nove centarfore.

– Nemam klasičnih centarfora, jer nemam nijednog igrača koji je ni blizu kvaliteta Džeke ili Ibiševića. Računam na brze i okretne igrače u napadu poput Lulića koji će biti ofanzivnije, Višće, Hajrovića, Kvržića. Sve su to igrači, koji često dolaze u završnicu. Možda će nam nakon ovih povreda Izrael ostaviti više prostora u napadu i računam da ćemo sigurno imati šanse gore, bez obzira na pristup protivnika. – zaključuje Safet Sušić.

(Reprezentacija.ba)