Safet Sušić pod velikim je napadima javnosti. Fudbalski simpatizeri po kafanama, portalima i forumima, selektoru koji je nakon devet kvalifikacija prvi uspio odvesti BiH na veliku scenu i koji je prvi svojim fudbalskim renomeom uspio nametnuti sistem rada u našoj reprezentaciji, a od bh. selekcije napravio svjetski brand, svakodnevno se nalaze nove mane i nedostaci.

Nekome očigledno smeta što više nema treniranja po hodnicima hotelima, sumnjivih prijateljskih utakmica, instant poziva igrača koji nakon jednog pozivanja padaju u zaborav, što ne može svako ući u hotel reprezentacije da derneči i “jaše” po našim reprezentativcima, što imamo selektora koji je zarad mira u ekipi spreman “poturiti” leđa za svoje igrače kao za Džeku protiv Egipta ili Misimovića protiv Bjelorusije…

Nažalost, tri puta ponovljena laž postaje istina, pa su se neke neistine i obmane već prihvatile kao činjenično stanje, a ulje na vatru doljevaju i pojedini mediji, koji neprovjerene informacije objavljuju kao svoja provjerena saznanja.

– Volim pravu kritiku ljudi koji shvataju fudbal i imaju pravi uvid u sve informacije. Kada neko ko ima parcijalni uvid u stanje iznosi neistine te me uistinu razočara. – govori Safet Sušić koji je svjestan da takvi napadi mogu više napraviti štete reprezentaciji, nego li njemu.

Safetu Sušiću stalno se spominje pozivanje igrača iz njemu navodno bliskih menadžerskih agencija. Zanimljivo, kao sporni komentarišu se pozivi Vršajeviću, Hadžiću, Tinu Sušiću, a zanemaruje se da je Pape upravo transferom Muhameda Bešića ovog ljeta mogao zaraditi najviše, obzirom da mu je pozivom u reprezentaciju, kako sa 18. godina, a tako i ovog ljeta, omogućio višemilionski transfer u Everton. Ako Sušić poziva samo igrače sebi menadžerski bliskih agencija, onda se treba upitati da li je isti menadžer svim igračima koje je pozvao da debituju kod njega Mujdži, Bičakčiću, Kolašincu, Šunjiću, Bešiću, Hajroviću, Stevanoviću, Prciću…

– Ne želim to uopšte komentarisati, jer kada nešto demantujete, onda ispada da pravdate nešto što je ipak istina, a ovdje nema govora o istini. Savjest mi je čista i radim sa svojim pomoćnicima najbolje što mogu. – otvoren je Pape.

Pred reprezentacijom BiH je Izrael. Neugodno gostovanje na kojemu su i mnogo veće reprezentacije od BiH slomile zube. U javnosti se stvorio ambijent imperativa pobjede, zbog statistički najlošijeg starta kvalifikacija. Ipak, gledajući da smo u tom istom startu, izuzimajući Kipar, igrali protiv dva najjača protivnika u grupi, takva poređenja sa prijašnjim kvalifikacijama možda i nisu na mjestu. Svakako, pobjeda protiv Izraela uveliko bi relaksirala situaciju oko reprezentacije, a i značajno nas primakla plasmanu na Euro 2016.

– Svi pozvani igrači su na raspolaganju. Upitan je jedino Tino Sušić koji je nakon povrede prerano zaigrao za Hajduk. Vraćaju se Bičakčić i Spahić. Razmišljam o mnogim stvarima vezano za naš nastup u Haifi. Vidjećemo šta ćemo uraditi na lijevoj strani obzirom da je Lulić ofanzivan igrač, a mi smo nakon povreda Salihovića, Kolašinca i Kvesića ostali bez pravog lijevog beka. Ne volim to raditi, ali možda i dešnjak zaigra iza Lulića na lijevom beku kako bi on bio slobodniji u napadu. Ako budem smatrao da mora igrati lijevog beka, on će igrati na toj poziciji, jer je to u interesu cijele ekipe. Vidjećemo. – najavljuje Safet Sušić.

U javnosti se traži pozivanje drugog napadača u strahu od eventualne povrede Edina Džeke. Traži se i pozivanje pojedinih fudbalera iz poljske i češke lige, što ljuti radnike u bh. fudbalu, koji smatraju da je razlika između kvaliteta ovih i naše lige, osim infrastrukture, jedino u tome što poljski i češki klubovi imaju novac da zadrže isti sastav tri ili četiri godine, pa povremeno naprave bolje europske rezultate. Da su Sarajevo, Željezničar, Široki ili Zrinjski zadržali sve igrače koji su za njih igrali posljednje tri ili četiri sezone, grupne faze europskih takmičenja bile bi realnost.

– U fudbalu morate razmišljati o svim scenarijima, ali razmišljati samo kako će se Edin Džeko povrijediti je nešto što ne mogu raditi. Pratim Milana Đurića u Ceseni i drago mi je da je započeo zadnje dvije utakmice od prve minute. Zamijenjen je u 60. minuti, a do sada je više sjedio na klupi nego li igrao. Zanimljiv je igrač i čim se ustali u prvom timu i počne davati golove i na njega se može računati. Do njega je.

djuric_milan_cesena

Zanimljivi su mi i Haris Duljević iz Sarajeva, ali i Kerim Memija iz Želje. Duljevića se ne treba previše kritikovati za promašene šanse u derbiju, isto kao što se ne smije igrač kritikovati kada promaši penal ili golman kada primi jeftin gol, jer je to sastavni dio fudbala. U posljednje vrijeme malo nam je “presušilo” inostranstvo pa nema više novih Mujdži, Lulića, Kolašinaca… Potencira se da zovem igrače iz Poljske ili Češke lige, ali oni bi tamo morali briljirati da dobiju poziv. Kod nas nažalost čim neko odigra jednu dobru utakmicu mediji pišu kako briljira u svom klubu. Pratim sve, ali između sličnih igrača, ako nisu iz najjačih liga petice, prioritet ću prije dati igraču domaćeg prvenstva, nego češkog ili poljskog.

Žao mi je što u reprezentaciji nema Stevanovića, Zahirovića… Nadam se kako će na proljeće već početi više igrati za svoj klub i nametnuti se. Inače, treba nam što više brzih i okretnih fudbalera. – iskren je Safet Sušić.

Sušićev ugovor još je jedna u nizu neistina koje su “napakovane” našoj reprezentaciji. Navodno pri eventualnom raskidanju ugovora Fudbalski savez BiH Sušiću mora platiti višemilionske penale, a istina je da krovna kuća bh. fudbala sutra može sa Papetom raskinuti ugovor bez ikakvih posljedica. U posljednje vrijeme Pape je povezivan sa raznim klubovima i reprezentacijama.

– Često me zovu novinari iz Turske i pitaju takve stvari, ali ja nikada u životu nisam sebi kroz medije pravio reklamu, pa mi to ne treba ni sada. Cilj mi je sa našom reprezentacijom završiti ugovor do kraja i plasirati se na Euro 2016. – zaključuje Safet Sušić.

(Reprezentacija.ba)