Bosna i Hercegovina nastavlja se uigravati za kvalifikacije za SP 2018

Nakon turobne pobjede nad Luksemburgom fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večerašnjom utakmicom protiv Švicarske nastavlja svoje pripreme za kvalifikacije za SP koje počinju u septembru.

U Luksemburgu nismo gledali lijep fudbal, ali što je najvažnije ponovo smo dobili nazad u tim dobro rješenje za vezni red u vidu Sanjina Prcića koji se vratio u formu, te sasvim solidno rješenje za deficitarnu poziciju desnog beka u vidu Matea Sušića koji će sigurno u budućnosti puno koristiti našoj reprezentaciji.

sanjin prcic

Sanjin Prcić

Bez obzira na malog protivnika Prcić je pokazao da može odgovoriti na velike zadatke, a navijačima se posebno dopalo što odlično izvodi prekide. Pošteno govoreći, njegovi korneri bili su puno opasniji od Pjanićevih, koji su ponovo “bezopasno padali na prvu stativu”. Sušićeva proba također nije bila protiv jakog protivnika, no desni bek Sheriffa pokazao je da ima sve elemente da korektno obavi isti zadatak i u zahtjevnijim mečevima.

Protiv Švicarske Meša Baždarević najavljuje puno jači i uigraniji sastav, ali i da će dati priliku svim igračima koji nisu nastupili u Luksemburgu.

ervin zukanovic 2

Ervin Zukanović naš najbolji defanzivac

Upravo zato, ne treba se iznenaditi da naš najbolji defanzivac u ovom trenutku Ervin Zukanović ostane na klupi, te da Kolašinac zaigra za lijevom beku, a Cocalić uz Spahića na stoperu. Ukoliko se Baždarević odluči uistinu za najjači početni sastav onda će Cocalić sigurno u nastavku utakmice dobiti priliku. Na desnom beku bi šansu ponovo trebao dobiti Sušić, čisto da se još jednom uvide njegove sposobnosti. Lijepo bi bilo da danas priliku dobije i debitant Daniel Graovac, inače stoper Zrinjskog.

U veznom redu Prcić bi nakon nastupa protiv Luksemburga sigurno mogao konkurisati da igra uz Pjanića i Bešića, no svoju šansu opravdano čeka i polivalentni Anel Hadžić koji je u prošlim kvalifikacijama odlično odigrao neke od najtežih utakmica reprezentacije. Ne bi bilo loše na ovom mjestu gledati i Marija Vrančića koji je protiv Luksemburga igrao na krilu što nije njegova pozicija.

Na krila će Edin Višća i Senad Lulić, a u napad Edin Džeko.

Uvijek uz puni angažman – Edin Višća

Bilo ko da zaigra u prvom timu reprezentacije mora mu više biti jasno da bez trčanja nema ni najmanje šanse za dobar rezultat. Švicarska kao i sve druge moderne ekipe svoj manjak talenta nadomještava uz puno zalaganje i angažman, a njihovi igrači, bez obzira i na balkansko porijeklo, ne razmišljaju da svoj ego ili svoju nervozu stave ispred tima.

Naš talenat bez punog angažma i žrtvovanja za kolektiv ne vrijedi ništa.

Na uigravanju reprezentacije ovdje nije kraj jer će Mehmed Baždarević u maju i junu jednostavno morati dati šansu Gojku Cimirotu, ali i igračima mlade reprezentacije koji uveliko odskaču od svoje generacije kao što su Armin Hodžić i Deni Milošević, pa i Riad Bajić.

Dobrim rezultatom protiv 12. reprezentacije na svijetu bi se uveliko vratila pozitivna atmosfera u i oko reprezentacije, posebno što se na utakmici u Cirihu očekuje nekoliko hiljada naših navijača.

Utakmica se igra večeras, 29. marta, sa početkom u 20,30 sati uz direktan prijenos na FACE TV.

Nagradna igra naših prijatelja AT Store u kojoj je važnije koliko poznajete našu fudbalsku reprezentaciju, nego da imate…

Posted by BiH Reprezentacija on Monday, 28 March 2016

(Reprezentacija.ba)