Na sjednici Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH, koja je održana u četvrtak, za trenera golmana A reprezentacije imenovan je Enver Lugušić. Tako je konačno kompletiran stručni štab Zmajeva pred teška iskušenja koja izabranike Mehmeda Baždarevića očekuju u nastavku kvalifikacija za Euro. Izborom Lugušića čelnici Saveza pokazali su ozbiljnost. Odabran je najbolji kandidat. Osim toga, pokazali su koliko im je stalo da naša najpopularnija reprezentacija, iako u nezavidnom položaju, pokuša izboriti plasman na Evropsko prvenstvo, piše Klix.ba.

Lugušić je u svojoj karijeri branio za Lokomotivu i Jedinstvo iz Brčkog, FK Sarajevo, Apolon, Konyaspor i Kayserispor, a u prijateljskim utakmicama upisao je dva nastupa za A tim reprezentacije bivše Jugoslavije. Također, stajao je na golu bh. reprezentacije 1993. godine kada su igrali humanitarne utakmice. Nakon završetka karijere uspješno je radio kao trener golmana, najčešće u Aziji.

U razgovoru za Klix.ba popularni Luga govorio je o ponovnom povratku u reprezentaciju, poznanstvom sa selektorom Baždarevićem i golmanom Begovićem, a posebno je spomenuo imenjaka Envera Marića, koji mu je bio uzor.

Na početku je istakao kako će angažmanom u stručnom štabu reprezentacije BiH raditi sa osmim selektorom u karijeri.

“Mehmed Baždarević će biti osmi selektor sa kojim ću raditi. Kada sam saznao da sam izabran osjećaj je bio fantastičan. Dugo sam radio vani, bio sam i u reprezentaciji i ponovo se vraćam. Naravno, hvala čelnicima NSBiH na ukazanom povjerenju“, kaže Lugušić za Klix.ba.

Lugušić je sa aktuelnim selektorom Baždarevićem ratne 1993. godine igrao humanitarne utakmice. Prisjetio se tog perioda.

“Prva utakmica bila je u Genku, a druga u Koblenzu. Blaž Slišković je bio kapiten. Sa Mešom sam dugo vremena veliki prijatelj, znamo se još od 1985. godine i drago mi je što s njim sada imam saradnju“, kaže naš sagovornik.

Nekadašnji golman tima sa Koševa poznat je kao stručnjak koji do najsitnijih detalja proučava golmana. Gleda kako stoje, kako se zagrijavaju i kako se ponašaju. Aktuelnog čuvara mreže bh. reprezentacije Asmira Begovića upoznao je još 2009. godine u vrijeme Ćirine ere, kada je bio član reprezentativnog štaba.

“Asmir je tada potpisao za Stoke. Odmah sam vidio da se radi o sjajnom golmanu. Međutim, imali smo teške utakmice i Hasagić je branio u kontinuitetu pa je imao prednost. No, vidjelo se tada da je Begović odličan među stativama. Siguran sam da će u narednom periodu završiti u nekom velikom klubu. Tada smo postali veliki prijatelji i ostali smo to do danas. Često se čujemo, čestitam mu na odbranama i dam mu poneku sugestiju. Sa posebnom pažnjom pratim njegove nastupe, jer se radi o divnom čovjeku i sjajnom golmanu. On je vidio kako ja radim, svidjelo mu se to. Čak je u trenutku prelaska u Stoke želio da me angažuje, ali smo zakasnili“.

Enver kaže kako je već napravio spisak potencijalnih golmana u reprezentaciji na kojem se nalazi 15-ak imena.

“Imamo dosta golmana u dijaspori, u Njemačkoj imaju dva ili tri. Jedan mlađi čuvar mreže bio je ovih dana na probi u Swanseyju, to mi je javio Čorba Hadžiabdić. I u BHT Premijer ligi ima golmana koji dobro rade i imaju mogućnost da napreduju. Ne bih o imenima, ali mogu obećati da niko neće biti zapostavljen. U saradnji sa ljudima iz Saveza i Baždarevićem radit ćemo na otkrivanju novih talenata“.

Lugušić je u posljednje vrijeme odbio i nekoliko ponuda zbog državnog tima.

“Odbio sam jednu dobru ponudu prije 14 dana. Zvao me je menadžer iz Irana. On me transferirao u sve klubove u toj zemlji. Želio je da budem u stručnom štabu reprezentacije Irana, tražio je moj CV, međutim, nisam ni pogledao ponudu, rekao sam mu da sam kandidat za državni tim BiH. Htio sam da budem član reprezentacije, jer sam siguran da ćemo otići na Euro“, kaže Lugušić.

Opisao je i jedan svoj radni dan.

“Uvijek dolazim sat i po ranije na trening. Spremam i programe šta ću taj dan raditi sa golmanima. Kada sam radio u Aziji težio sam da osim prve ekipe gledam i juniore. Kasnije sam mlade golmane priključivao prvoj ekipi, tako da su ljudi prepoznali moj rad i karijera mi dugo traje“.

Lugušić dodaje kako je imao sreću da je uvijek radio sa profesionalnim trenerima i od svih je nešto naučio.

“Dok sam ja branio pamtim da sam puno naučio od svog prijatelja Refika Muftića. Čak sam ostavio neke njegove vježbe koje su i danas u mom repertoaru“.

Njegov uzor uvijek je bio Enver Marić.

“Uzor mi je bio Mara. Kao golman, kao trener golmana i kao čovjek. Često sam gledao njegove treninge kada je bio u A reprezentaciji. On mi je među prvim čestitao na izboru i bio sam neizmjerno sretan zbog toga“.

Na kraju je pohvalio rad čelnika u svom bivšem klubu.

“Sarajevo se izdiglo iznad ostalih bh. klubova i napravili su nešto što me fasciniralo. Mislim da Bordo tim korača krupnim koracima naprijed i siguran sam da će nastaviti tim trendom“, zaključio je Lugušić.

(Reprezentacija.ba)