Rukometna selekcija BiH je sinoć u Minsku u susretu prvog kola grupe 5 kvalifikacija za EP savladala favoriziranu Bjelorusiju rezultatom 30:29.

Iako su Bjelorusi imali prednost od prve minute, izabranici Bilala Šumana su na kraju stigli do velike pobjede zahvaljujući pogotku Nikole Prcea sa sedmerca u posljednjoj sekundi.

Upravo je selektor Bilal Šuman najzaslužniji što uopšte imamo seniorsku selekciju, s obzirom da je stanje u Rukometnom savezu BiH godinama katastrofalno.

Osim što čini apsolutno sve da njegovi igrači imaju koliko toliko normalne uslove, Šuman je uoči kvalifikacija u stručni štab doveo svog velikog prijatelja i legendu danskog rukometa Lassea Boesena.

Lasse Boesen je bivši reprezentativac Dasske i igrač koji je u klupskoj karijeri nastupao za klubove kao što su Kolding (Danska), Portland San Antonio (Španija),  Lemgo (Njemačka) te Flensburg (Njemačka).

Tridesetdevetogodišnji Boesen je za selekciju Danske odigrao preko 150 mečeva. Sa Dancima je osvojio EP 2008. godine, a ima srebro (2011.) i bronzu (2007.) sa svjetskih prvenstava.

Lasse je bio član generacije koja je bila u tom trenutku “krema svjetskog rukometa”, a pored njega činili su je Kasper Hvidt, Lars Christiansen, Bo Spellerberg, Joachim Boldsen, Jesper Noeddesbo…

Boesen je do juna tekuće godine bio na poziciji asistenta trenera i sportskog menadžera u danskom Koldingu.

Samo prisustvo Boesena u našem stručnom štabu znači mnogo, a i sam je nedavno istakao da je došao ovdje jer je vidio da naši rukometaši mogu napraviti nešto više, ali i da on može njima prenijeti svoje ogromno iskustvo.

Nekadašnji danski reprezentativac će svojim znanjem i savjetima u svakom trenutku biti od pomoći bh. rukometašima, a to se već moglo vidjeti i kod svakog time – outa u Minsku protiv Bjelorusije.

BiH će sutra s početkom u 20,00 sati u prepunom tuzlanskom Mejdanu ugostiti Češku i nadamo se doći do novog trijumfa koji bi nas doveo na korak do plasmana na EP.

(BIH.ba  – Reprezentacija.ba)