Djonlic želi krenuti stopama svog heroja Josea Mourinha

Naš portal nedavno je pisao o Ejdinu Djonlicu, mladiću bosanskih korijena iz Norveške, koji je u dobi od 21 godine postao najmlađi trener u Evropi s UEFA-inom A licencom.

Sada 22-godišnjak, popularni “Mini Mourinho”, kako ga zovu, želi krenuti stopama portugalskog stručnjaka po kojem je dobio nadimak i raditi u engleskom Premiershipu.

“Krenuo sam s trenerskim poslom veoma rano, shvativši kako volim igrati, ali i da nogomet nije samo u tome. Shvatio sam da želim nešto drugo i nakon razgovora s mojim ocem odlučio sam da postanem trener”, rekao je Djonlic u razgovoru za The Set Pieces, piše Daily Mail.

“Čitao sam o Mourinhu i drugim trenerima koji su počeli rano i rekao sam sebi – zašto da ne, učinit ću to i ranije nego oni”.

djonlic

Djonlic, koji trenutno studira fudbalske studije na Southampton Solent Universityju, UEFA-inu B licencu dobio je sa svega 15 godina, prije nego je postao najmlađa osoba u Norveškoj kojoj je to pošlo za rukom.

Nakon stečene A licence početkom ove godine, odbio je ponude Arsenala i Tottenhama, kako bi nastavio dodatno usavršavanje i studije na južnoj obali.

“Idem gledati utakmice svakog vikenda i na putu prema kući na svom tabletu radim neke analize. To radim samo zbog sebe, kako bih naučio što više”.

Vjeruje kako je vrijeme na njegovoj strani i kako će ga konstantno učenje i usavršavanje na kraju dovesti do cilja.

“Ponosan sam na rekorde koje sam postavio, ali i dalje želim dodatno učiti i postati najbolji što mogu. Vrijeme je na mojoj strani. Želja mi je raditi ovdje i voditi klub u Premiershipu. Ne želim zvučati arogantno, ali zaista vjerujem da ću to uspjeti”.

collage

Djonlic naravno ima i svoje idole. Pored Mourinha, to je trener Liverpoola Jurgen Klopp.

“On je revolucionar i ugledam se na način koji vodi i igra. Morate se diviti i Alexu Fergusonu, on je najveći trener koji postoji”.

“Divim se Mourinhovom pragmatimu, s druge strane i Kloppovom idealizmu, te Fergusonovom liderstvu. Kada bi spojili to troje, dobili biste savršenog trenera”, rekao je za kraj Djonlic.

(Reprezentacija.ba)