Edin Džeko (38) sa tri gola Luganu u drugom pretkolu Lige Šampiona dobio je jako visoku ocjenu prema Sofascore.

Džeko je na osnovu više od stotinu statističkih pokazatelja ocijenjen sa ogromnom 9,2 ocjenom. Džeko je ukupno tri puta šutirao na gol i tri puta pogodio. Jednom je šutirao pored gola. Impresivno je da je za 80 minuta imao 22 od 26 tačnih dodavanja.

Ipak, nije najbolji igrač tog dana.

Nevjerovatnih 9,4 dobio je Traore iz Ferencvarosa. Njegov saigrač Marquinhos Costa dobio je kao i Džeko 9,2 ocjenu.

Traore je zabio tri gola, Costa jedan i jednom asistirao.

Treba spomenuti da većina utakmica drugog pretkola nije imala izvor za sve podatke koje Sofascore koristi za ukupnu ocjenu, pa igrači sa većine mečeva i nemaju ocjene.

Fenerbahce slavio sa 3:4

Fenerbahce je inače pobijedio Lugano sa 3:4. Lugano je u prvom duelu drugog pretkola kvalif. za Ligu Šampiona poražen na svom terenu od Fenerbahcea rezultatom 3:4, a briljirao je kapiten naše fudbalske selekcije i turskog kluba.

Utakmica nije dobro počela za Fener jer je El Wafi u četvrtoj minuti doveo Lugano u prednost. Ipak, Džeko je u 45. minuti iz penala izjednačio rezultat.

Već na samom startu drugog poluvremena Džeko je zabio golčinu i donio prednost Fenerbahceu. Švicarski vicešampion do poravnanja stiže u 64. minuti preko Bislimija.

Ferencvaros bez Bosanaca

Ferencvaros je slavio sa 5:0 protiv velškog The New Saints. Nijedan od bh. igrača iz ovog kluba nije konkurisao za meč.

Nizozemski trener Pascal Jansen nije uopšte za meč prijavio Amera Gojaka, Eldara Ćivića i Muhameda Bešića.

Igrali i Mujakić i Sušić

APOEL je u susretu drugog pretkola kvalif. za Ligu Šampiona savladali izraelski moldavski Petrocub rezultatom 1:0. Naš Mateo Sušić (34) odigrao je cijeli meč za kiparski tim.

Dynamo Kiev i beogradski Partizan su u poljskom Lublinu odigrali prvi meč drugog pretkola kvalif. za Ligu Šampiona, a ukrajinski tim je slavio sa 6:2. Nihad Mujakić (26) proveo je svih 90 minuta na terenu na poziciji stopera u timu Partizana.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16