Gotovo da je nemoguće pronaći najavu EURO 2024 u kojoj je Španija najavljena kao prvi favorit za osvajanje zlata. A isto je tako nemoguće pronaći analizu ili komentar koja ne slavi da je upravo Španija osvojila EURO 2024.

Svi pojedinci u španskoj reprezentaciji bili su podređeni sistemu i uspjehu kolektiva. Uz to, na terenu nije bilo velikih zvijezda – možda čak i rekordno mali broj igrača Real Madrida i Barcelone. Neki španjolski stručnjaci smatraju kako je i to pomoglo – jer su možda ne toliko afirmisani igrači u takvoj postavci preuzeli odgovornost na terenu. Prije bi se lopta samo dodala “najboljima”.

Osim kvalitete reprezentaciji Španije uveliko je pomogao i taj model porodičnih odnosa koji su stvoreni između igrača. Prijateljski odnos između igrača pomogao je i uspjehu taktike koju je osmislio selektor Španije sa svojim timom – neke analize govore kako je recimo prosječna udaljenost krila i bekova Španije na EURO 2024 bila između osam i 13 metara u prosjeku tokom utakmice.

Jednostavno, ginuli su jedni za druge.

Ali, gdje ćemo se mi uopšte porediti sa Španijom?

Ok, možda je realnije put do uspjeha Bosne i Hercegovine tražiti u modelu Slovenije ili Gruzije, ali neke stvari koje mi koristimo za opravdanje upravo su iste kod nas i kod Španije.

Npr. ni Španija kao ni BiH nema tekst himne, a uz to ova zlatna generacija bila je oslonjena prilično na igrače iz Baskije, regije koja je decenijama i stoljećima radila na otcjepljenju. Lokalci govore kako su separatistička razmišljanja Baskijaca uveliko ispuhala posljednjih godina, te da su nove generacije okrenute ekonomskom napretku i mirnom životu. Odluka da svi pušu u ista jedra, donijela je očigledno rezultat.

Ali kod reprezentacije Španije igrači ne izostaju sa okupljanja zbog presadnje kose, odmora, vjenčanja, sumnjivih povreda… Starijim igračima se izlazi u susret uz jedan ili dva dana kašnjenja na pripreme, ali niko i ne pomišlja da preskoči kompletno okupljanje reprezentacije. Pa to bi bila izdaja.

Dedić rizikovao ozbiljnu povredu kako bi odigrao što više minuta protiv Ukrajine, Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

Jednostavno – ko ne može biti tu sto posto – taj i ne treba biti tu jer samo kvari cijeli sistem i kolektivni naboj ekipe.

FIFA kalendar reprezentacija poznat je četiri godine unaprijed, tako da sigurno ima dovoljno vremena da se u slobodnim terminima isplaniraju privatne obaveze kako se ne bi remetio plan selektora i njegovih pomoćnika.

Sergej Barbarez sa svojim timom već je napravio jak korak u stvaranju porodične atmosfere, a sada do oktobra ili novembra već mora imati jasnih prvih 11 koje želi uigravati. Jer kako reče Amar Osim uoči finala “ekipa koja pobjeđuje se ne mijenja, ali možda je prava istina da ekipa koja se ne mijenja pobjeđuje”.

Ali ispod svega, kao temelj, mora biti strog i fanatičan odnos prema dresu reprezentacije. Kod selektora, pomoćnika, igrača, svih saradnika u reprezentaciji, saveza…

To da je Amar Dedić povrijeđen igrao protiv Ukrajine, ali i suze nakon ispadanja baražu za EURO 2024 kod naših najmlađih igrača, rođenih čak hiljadama kilometara daleko od BiH, najbolje govore kakav odnos nova generacija Zmajeva ima prema reprezentaciji Bosne i Hercegovine!

(Reprezentacija.ba)