Transfer Ermedina Demirovića (26) biće jedan od najvećih u historiji Bosne i Hercegovine.

Demirovića će Stuttgart platiti Augsburgu 21 milion eura i biće to najveći ulazni transfer ovog kluba u historiji. Demirovićev transfer je prema otkupnom iznostu najveći u bh. fudbalu od 2016. godine i prelaska Pjanića iz Rome u Juventus za 32 miliona eura.

Rame uz rame sa Demirovićem, ali čak 25 godina prije – istu cijenu od 21 milion eura imao je Elvir Baljić kada ga je Fenerbahce 1999. godine prodao Real Madridu. Bio je to tada jedan od najvećih transfera na svijetu.

Rekorder po nominalnoj veličini transfera je još uvijek Edin Džeko. Dijamant je već davne 2011. godine iz Wolfsburga u Man. City prešao za 37 miliona eura. Gledajući na inflaciju i globalno ogroman rast cijena igrača posljednjih 6-7 godina, Džekin transfer je bio nešto stvarno veliko – tada rekordno za Bundesligu.

Juventus je platio Miralema Pjanića 32 miliona eura Romi 2016. godine. Pjanić je kasnije formalno prodan i za 60 miliona eura Barceloni, ali de facto se radilo o razmjeni. Gledajući ukupne transfere Pjanić je najplaćeniji bh. igrač – Roma ga je Lyonu platila 11 miliona eura, a Lyon Metzu 7.5 miliona eura.

Tu još Begović sa transferom u iz Stoke City u Chelsea u vrijednosti oko 11 miliona eura, Misimović iz Wolfsburga u Galatasaray za 8,5 miliona eura, Tahirović iz Rome u Ajax za 7,5 miliona eura…

Zanimljivo da su neki igrači poput Salihamidžića i Kolašinca prelazili iz kluba u klub gotovo uvijek bez obeštećenja, a svi se sjećamo da je i Džeko iz Man. City u Romu stigao na posudbu.

(Reprezentacija.ba)