Selektor Sergej Barbarez (52) ažurirao je spisak pozvanih igrača za utakmice protiv Engleske i Italije koje igramo 3. i 9. juna.

Nakon posljednjih izmjena, na njemu je devet novih igrača u odnosu na prethodne kvalifikacije i utakmicu baraža.

Ova brojka govori da je Barbarez sa svojim timom u vrlo kratkom roku i uz mnoge druge “porođajne muke” i “dječije bolesti” napravio sjajan skauting. Možda bolji za mjesec i pol dana, nego što su neki radili godinama. Da se posao radio kvalitetno, pokazao je i način objave spiska – tu je Barbarez od imena do imena dao argumente zašto je koji igrač pozvan.

Od novih devet igrača tu je sedam debitanata – Osman Hadžikić, Nikola Katić, Stjepan Radeljić, Dženis Burnić, Armin Gigović, Madžid Šošić i Nail Omerović te dvojica povratnika, tačnije igrača koji su već bili pozivani u naš nacionalni tim – Dario Šarić i Tarik Muharemović.

Četvorica vrijede preko milion eura prema Transfermarktu, a upoznajte ih ispod, u popisu poredanom po tržišnoj vrijednosti.

Armin Gigović (22) – Midtjylland

Gigović je možda i najveći potencijal koji je BiH dobila u ovoj novoj grupi igrača. O Arminu Gigoviću se mnogo pisalo u kontekstu koju će reprezentaciju odabrati. Igrao je za mlađe selekcije Švedske, te dva prijateljska meča za A reprezentaciju, ali je očigledno odlučio izabrati BiH.

“Gigović je veliki dobitak i ogromna pobjeda Spahića kao direktora. Sjajan box-to-box igrač, njegov intenzitet kretnje i trčanja je nevjerovatan. U BiH se ne prati toliko danska liga, ali treba recimo pogledati utakmicu protiv Nordsjaellanda koji je dao šest golova Fenerbahceu, ili sedam ekipi Peteva. Gigović u tim mečevima briljira” komentar je jednog od naših analitičara.

Rođen je u Švedskoj, prošao je mlađe selekcije Helsingborga, a sa 18 godina prelazi u Rostov za dva miliona eura. Iz Rostova, baš kao i Hadžikadunić zbog ratnih dešavanja, igrao je na posudbama u Helsingborgu, Odenseu, a od januara 2023. godine je na posudbi u danskom Midtjyllandu.

Ove sezone je odigrao 35 utakmica, postigao je jedan gol i dodao tri asistencije. Ovaj veznjak ima ukupno 53 nastupa za Midtjylland, 50 za Helsingborg, 30 za Rostov i 10 za Odense.

Njegov trenutni klub Midtjylland se kolo prije kraja nalazi na drugom mjestu u Danskoj.

Trenutno ima vrijednost od dva miliona eura.

Dario Šarić (26) – Palermo

Šarić je rođen 1997. godine u talijanskom gradu Cento kod Bologne. Porijeklom je iz Sarajeva, sa Grbavice, a javno je ispričao kako mu je otac izgubio nogu u odbrani ovog sarajevskog naselja 1992. godine. Veliki je navijač FK Željezničar.

Ivajlo Petev imao je simpatije prema ovom igraču koji je igrao odlično u Italiji, ali zbog povreda ga nije uspio pozvati. U ekipi ga je imao tek u posljednjem meču u svom mandatu, na kraju lige nacija kada mu je dao mjesto u prvih 11 protiv Rumunije.

Dario igra na poziciji centralnog veznog, a u dosadašnjoj karijeri nastupao je Carpi, Castelfranco, Ascoli te Palermo čiji je trenutno član. Disciplinovani igrač navikao na talijanski fudbal u kojem je odrastao i stasao, izuzetno pokretljiv i agresivan u igri.

Tekuću sezonu proveo je na posudbi u turskoj Antalyji. Ukupno je odigrao 36 utakmica i postigao tri gola.

Antalya je sezonu u Turskoj završila na 10. poziciji.

Po završetku sezone vraća se u redove Palerma.

Njegova tržišna vrijednost prema Transfermarktu iznosi 1,8 miliona eura.

Dario Šarić, Foto: ASPOR

Nikola Katić (27) – Zurich

Nikola Katić je kao igrač Rangersa već igrao za reprezentaciju Hrvatske, ali se odlučio na promjenu sportskog državljanstva.

“Nikola je u FC Zurich i pokazuje da je pravi lider. Treba nam hijerarhija u ekipi” rekao je Barbarez.

Rođen je u Ljubuškom, a karijeru je počeo u Stocu. Potom je igrao za Neretvanac, te Slaven Belupo iz kojeg za 2.28 miliona eura prelazi u slavni Rangers.

U Rangersu je igrao tri sezone, zatim jednu sezonu na posudbi u Hajduku, a od ljeta 2022. godine član je Zuricha.

Visoki centralni defanzivac je igrao za mladu reprezentaciju Hrvatske, a ima i debi za A selekciju na prijateljskom susretu sa Meksikom 2017. godine.

Ove sezone je odigrao 35 utakmice za Zurich koji je trenutno peti u švicarskom prvenstvu. U svojoj karijeri ima 69 utakmica za Slaven Belupo, 61 za Zurich, 59 za Rangers i 25 za Hajduk.

Zurich je sezonu u Švicarskoj završio na četvrtom mjestu i izborio plasman u kvalifikacije za Konf. ligu.

Trenutno vrijedi 1,50 miliona eura.

Nikola Katić, Foto: FC Zurich

Madžid Šošić (21) – Hajduk

Madžid je rođen 2002. godine u Bugojnu. Prve korake napravio je u Iskri, a potom je igrao za pionire, kadete i juniore Željezničara.

Sa 18 godina prelazi u Hajduk iz kojeg je igrao na posudbi u Zrinjskom i već drugu sezonu u Radomlju. Za U21 selekciju BiH ima sedam utakmica.

Madžid je u 2023. godini po Sofascore bio najbolje ocijenjeni bh. igrač.

Igra na poziciji lijevog krila, ali mu je prirodna pozicija polušpic ili prednji vezni igrač. U nedavno završenoj sezoni nastupao je za Radomlje u Sloveniji kao posuđen igrač Hajduka. Odigrao je 34 utakmice, postigao 10 golova i tri puta asistirao.

Radomlje je sezonu u Sloveniji završilo na devetom mjestu.

Njegova trenutna tržišna vrijednost iznosi milion eura.

Madžid Šošić, Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

Dženis Burnić (25) – Karlsruher

O Dženisu Burniću smo nedavno pisali kao mogućem reprezentativcu, te da njegove kvalitete izuzetno poznaje trener reprezentacije Zlatan Bajramović koju mu je trener i u Karlsruheu.

Dženis Burnić je novo lice. On je igrač Karslrheura. Tip igrača koji nama u ovom momentu odgovara. ‘Fajter’ je i disciplinovan igrač. To nam je važna stavka na tim pozicijama” rekao je Barbarez.

Rođen je u Njemačkoj, igra na poziciji centralnog i zadnjeg veznog igrača. Prošao je školu Borussije Dortmund čiji je bio i seniorski igrač. Igrao je na posudbama u Stuttgartu i Dynamo Dresdenu, a 2020. godine prešao je u Heidenheim. Prošle sezone je sa Heidenheimom izborio plasman u Bundesligu, ali je na ljeto ipak prešao u Karlsruher i ostao u popularnoj Cvajti.

Ove sezone je odigrao 30utakmica na kojima je postigao dva gola i dodao tri asistencije. Ubilježio je nastupe za sve omladinske selekcije Njemačke, počev od U15 do U21.

Za Heidenheim ima 62 nastupa, za Dynamo Dresden 25, u dresu trenutnog Karlsruhera 26, a za prvi tim Stuttgarta i Dortmunda ima ukupno deset nastupa.

Karlsruher je sezonu u 2. Bundesligi okončao na petom mjestu.

Njegova vrijednost je 750.000 eura.

Nail Omerović (21) – Osijek

Nail je rođen 2002. godine u Tuzli, a karijeru je počeo u omladinskim kategorijama Zvijezde iz Gradačca. Igrao je i za Slobodu, a od augusta 2021. godine je član hrvatskog Osijeka.

U situaciji kada je povrijeđen Amar Dedić, a upitan i Sead Kolašinac, bilo je prirodno pozvati desnog beka mlade reprezentacije BiH.

Primarno igra na poziciji desnog beka, ali podjednako dobro može igrati i na suprotnoj strani. Za U21 BiH nastupio je na sedam utakmica.

Ove sezone ja prvi tim Osijeka odigrao 30 mečeva, zabio jedan gol i jednom asistirao.

Osijek je sezonu u Hrvatskoj završio na četvrtoj poziciji i plasirao se u kvalifikacije za Konf. ligu.

Njegova vrijednost je 750.000 eura.

Nail Omerović, Foto: NK Osijek

Stjepan Radeljić (26) – Rijeka

Još jedan defanzivac koji je karijeru počeo u BiH. Rođen je u Novoj Bili, a još kao kadet Viteza prelazi u Zrinjski. Kao junior odlazi u Stuttgart iz kojeg je igrao na posudbi u Osijeku. Uslijedio je povratak u BiH, u ekipu Širokog Brijega gdje je igrao sjajno i prešao je u Sheriff sa kojim je igrao Ligu Šampiona i poznate utakmice sa Real Madridom.

“Svidio snam se, ne samo tehnikom već i visinom, snagom i tehnikom. Mislimo da će se uklopiti u naša razmišljanja” rekao je Barbarez.

Od ljeta prošle godine igrač je Rijeke sa kojom se donedavno borio za titulu prvaka Hrvatske, a još je u igri za osvajanje Kupa. Ove sezone odigrao je 35 utakmica.

Igrao je za juniorske reprezentacije BiH i Hrvatske, te je sakupio 12 nastupa za mladu reprezentaciju BiH. U dresu Sheriffa sakupio je 83 utakmice, 43 za drugi tim Stuttgarta, 35 za Rijeku i 20 nastupa za Široki Brijeg.

Rijeka je sezonu u Hrvatskoj završila na drugoj poziciji i plasirala se u kvalifikacije za Europa Ligu.

Vrijednost 2.01 cm visokog stopera na Transfermarktu je 600.000 eura.

Stjepan Radeljić, Foto: NK Rijeka

Tarik Muharemović (21) – Juventus Next Gen

Muharemović je rođen Ljubljani, ali je nastupao za U19 i U21 BiH čiji je trenutno član i kapiten. Bivši selektor Meho Kodro ga je pozvao na okupljanje A selekcije BiH u septembru 2023. godine.

To će nam biti velika stvar da momke iz U21 dižemo gore. Znate da se 26 igrača može staviti na spisak umjesto 23. Gledali smo Tarika, ići ćemo ga opet gledati. Dobili smo pozitivan i ogroman ‘feedback’ iz Juventusa u vezi s njim” rekao je Barbarez.

Tarik igra na poziciji stopera za talijanski Juventus, a ove sezone je nastupao za drugi tim Juventusa koji igra treću talijansku ligu. Uspjeli su se plasirati u završnicu za ulazak u Seriju B, što bi bio historijski uspjeh za ovaj tim. Muharemović je već trenirao i sa prvim timom Juventusa, a jednom je bio i na klupi prvog tima.

Ukupno je odigrao 42 utakmice u svim takmičenjima te zabio jedan gol.

Mladi bh. stoper je prije Juventusa igrao za austrijski Wolfsberger te omladinske kategorije Austrije iz Klagenfurta.

Juventus Next Gen igra polufinale doigravanja za ulazak u Seriju B.

Njegova tržišna vrijednost iznosi 500.000 eura.

Osman Hadžikić (28) – Velež Mostar

Osman Hadžikić je dobro poznato premijerligaško ime. Rođen je i odrastao u Austriji. Prošao je mlađe selekcije bečke Austrije u kojoj je krenuo seniorski put. Potom je potpisao za Zurich iz kojeg je branio na posudbi u Inter Zaprešiću. Nakon toga prelazi u Admiru Wacker gdje je branio dvije godine, a u januaru 2023. godine dolazi u Velež.

“Biće nam praksa da treći golman bude iz Premijer lige BiH” rekao je selektor.

Hadžikić je sakupio po pet nastupa za U19 i U21 selekcije Austrije. Trenutna tržišna vrijednost na portalu Transfermarkt mu je 400.000 eura.

Za mnoge je ponajbolji golman Premijer lige BiH već drugu sezonu. U tekućoj sezoni je branio na 32 meča. Primio je 27 pogodaka, a 15 puta je sačuvao svoju mrežu. Sindikat profesionalnih fudbalera BiH ga je izabrao u idealnih 11 PL BiH za sezonu 2023. / 2024.

Za bečku Austriju je sakupio 75 nastupa, a za Velež 46.

Velež je sezonu u BiH okončao na trećem mjestu i izborio nastup u kvalifikacijama za Konf. ligu.

Prema Transfermarktu vrijedi 400.000 eura.

Osman Hadžikić, Foto: Velež

Spisak Sergeja Barbareza:

Golmani:

Nikola Vasilj (St. Pauli), Kenan Pirić (AEK Larnaca), Osman Hadžikić (Velež)

Odbrana:

Jusuf Gazibegović (Sturm), Sead Kolašinac (Atalanta), Anel Ahmedhodžić (Sheffield United), Dennis Hadžikadunić (HSV), Ermin Bičakčić (Eintracht Branuschweig), Nikola Katić (Zurich), Stjepan Radeljić (Rijeka), Tarik Muharemović (Juventus Next Gen), Nail Omerović (Osijek)

Vezni red:

Rade Krunić (Fenerbahce), Benjamin Tahirović (Ajax), Denis Huseinbašić (Koln), Haris Hajradinović (Kasimpasa), Dženis Burnić (Karlsruher), Armin Gigović (Midtjylland), Dal Varešanović (Rizespor), Dario Šarić (Antalya), Madžid Šošić (Radomlje)

Napad:

Ermedin Demirović (Augsburg), Haris Tabaković (Hertha), Edin Džeko (Fenerbahce)

(Reprezentacija.ba)