Sergej Barbarez nedavno je otkrio karte za nadolazeće prijateljske utakmice protiv Engleske i Italije. U odnosu na spisak prethodnog selektora, čak 12 fudbalera nije pozvano, a među šest debitanata se iznenađujuće našao i Armin Gigović (22) koji je prethodno nastupao pod zastavom Švedske.

Ime fudbalera danskog Midtjyllanda na spisku je iznenađujuće iz razloga što ga je u nekoliko navrata ranije “vrbovao” i Zvjezdan Misimović. Činilo se kako je cijela priča pala u vodu nakon je počeo da dobija i pozive u A selekciju Švedske, ali na kraju ga je novi sportski direktor Emir Spahić uspio nagovoriti da promijeni sportsko državljanstvo. 

Nema dileme da su Zmajevi u Gigoviću dobili veliko pojačanje i fudbalera koji pokriva više pozicija u veznom redu, a šta je presudilo u konačnici, otkrio je odmah na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

Presretan sam, ponosan…, ne znam koju riječ da upotrijebim, zar ima nešto veće od toga da igraš za svoju zemlju? Kada me je Spahić nazvao, jasno mi je dao do znanja da me želi u reprezentaciji, da imaju plan i nisam imao potrebe uopšte da razmišljam. Ranije je bila malo drugačija situacija. Bio sam tek došao u Rusiju, kao mlad igrač želio sam da se afirmišem, da napredujem, jer bio bi ogroman pritisak na to sve kada bih još morao o reprezentaciji misliti. Tada sam Misimoviću rekao da tu priču ostavljam otvorenom, ali da nije momenat”, kaže nam Gigović. 

Gigović je u mladoj reprezentaciji Švedske bio i kapiten. Projektovan je kao budućnost reprezentacije te zbog toga i ne čudi što je njegova odluka teško pala tamošnjem selektoru Johnu Dahlu Thomassonu.

“A dobro, naravno da im nije bilo svejedno, sve se izdešavalo nekako preko noći. Planirali su i oni da me pozovu za junske utakmice. Ipak, otvoreno smo razgovarali i dao sam im do znanja da sam čvrsto donio odluku koju respektuju, kao što i ja imam zahvalnost za sve ono što su oni uradili za mene u proteklim godinama. To je to, okrećem novu stranicu, sada sam reprezentativac Bosne i Hercegovine i, vjerujte, jedva čekam da istrčim pred navijače.”

Na njegovu odluku ponosni su Gigovići, dodaje Armin. 

“Zvali su, pisali poruke, mom ocu pogotovo. Naravno da su svi u porodici sretni zbog ovakve odluke. Gigovići su inače porijeklom iz Kotor Varoša, tamo je otac rođen, ali kada smo u Bosni i Hercegovini dom nam je u Jelahu.”

Neće mu biti teško prilagoditi se s obzirom na to da je s jednim reprezentativcem već imao priliku dijeliti svlačionicu.

Hadžikadunić i ja smo igrali zajedno u Rostovu, družili smo se u tom periodu baš, ali u međuvremenu fudbalski putevi su nam se razdvojili. Bit će lijepo ponovo vidjeti ga. Ranije u Švedskoj sam igrao protiv Ahmedhodžića, poznajemo se, tako da vjerujem da ću se uspjeti brzo uklopiti. Za mene će biti zanimljivo biti u istoj svlačionici sa, naprimjer, Džekom kojeg sam kao dijete mnogo volio gledati.”
I na klupskom planu Gigović ima razloga za zadovoljstvo. Midtjylland za koji nastupa kao posuđen igrač Rostova vodi borbu za naslov u Danskoj.

Ove sezone sam nastupio u preko 30 utakmica, više-manje sam bio standardan, ali po prirodi sam samokritičan i uvijek želim više. Samo tako mogu napredovati. Ako gledamo klupske rezultate, prvi smo na tabeli, sad u nedjelju igramo za titulu i nadam se da će to biti šlag na ovu cijelu sezonu. Uh, bilo bi sjajno doći do prvog trofeja u karijeri“, poručio je Armin Gigović na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)