Senad Kreso, trener u penziji, za Reprezentacija.ba komentariše aktuelnosti u fudbalu, a ovaj put izbor Sergeja Barbareza na mjesto selektora BiH.

Izbor Sergeja Barbareza za novog seletora iznenadio je sportsku javnosti u BiH.

Ta vijest je bila iznenađenje prije svega kada se zna šta o njemu je mislio prije tri godine predsjednik saveza Vico Zeljković.

Mogu se čuti i pročitati razni komentari gdje većina podržava ovu odluku saveza i to isključivo iz jednog razloga – a to je patriotizam.

Ima i onih, nemali broj koji misle da je ovaj izbor rizik za naš A tim jer je angažovan trener bez ijedne sekunde trenerskog iskustva.

Ima ih koji kažu: “Pa šta, imali smo ih sa iskustvom, pa na kraju ništa!?”.

Izbor ljudi u stručnom štabu kao i njihov doprinos trebao bi biti jedan važan segment pomoći novom selektoru.

Mnoga su mišljenja da ako se prije želilo iskoristiti karizmu Sergeha Barbareza idealno mjesto za njega je sportski direktor reprezentacije. Tu je mogao, shodno ovlaštenjima, pokazati svoju karizmu i autoritet pred igračima i stručnim štabom. Pred Barbarezom su veliki trenerski i selektorski izazovi sa kojima se nikada nije prije susretao jer jednostavno nije uopšte bio u tom poslu osim teoretski kada je pohađao neophodne trenerske licence.

Pred njim je reprezentativni roster od skoro 30 igrača od kojih dobar dio njih treba otpisati i nekima se zahvaliti.

NIje lagan zadatak novonastale i neiskusnije reprezentativce instalirati u novi reprezentativni roster i stvoriti bolji i kvalitetni A reprezentativni tim. Davanje od saveza četverogodisnjeg ugovora je dobra stvar gdje će trebati sigurno dvije godine “istrpiti” selektora Barbareza, a u trećoj godini mogu se očekivati bolji rezultati.

Nadati se da će se ovaj iznenadni potez saveza kada je Barbarez u pitanju, tačnije predsjednika Zeljkovića, kretati ka stabilizaciji našeg A tima.

Jedno je sigurno da će prve dvije godine biti presudne u smislu napretka za naš A tim a i za selektora Barbareza. Nadati se da neće biti aktuelno pitanje da li je savez trebao dati četiri godine ugovora neiskusnom ili pak iskusnom treneru.

I na kraju – Sergeja Barbareza podrzavam(o) ali smo i rizika svjesni. Neka nam je sretno.”.

(Reprezentacija.ba)