Senad Kreso, internacionalni selektor i trener u penziji, za Reprezentacija.ba komentariše aktuelnosti u fudbalu.

Pored enigme ko je sljedeći selektor tačnije da li savez nastavlja saradnju sa Savom Milošević takodje sportsku javnost interesuje da li naš kapiten Džeko nastavlja u svojoj 38. godini sa reprezentativnom karijerom ili je došlo vrijeme da se oprosti od najdražeg dresa.

U prvom slučaju tradicionalno odlučuje predsjednik, a potvrđuju “klimoglavci” iz odbora, u drugom slučaju je do Džeke.

Kada je Džeko u pitanju on je izuzetno odgovoran igrač.

Čak je protiv Ukrajine (to je radio i prije ) bio nekoliko puta svjesno odlučio da se žrtvuje, pa smo ga vidjeli u ulozi odbranbenog igrača, što je direktno uticalo na njegovu igru kao napadača. A kada je golgeter spreman da se svjesno odrekne prilike da postiže golove, onda je jasno koliko mu je stalo do dresa koji nosi. Njegov slabiji učinak kao golgetera u zadnjim kvalifikacijama sve govori, ali pitanje je i koje su njegove granice.

Za Savu Miloševića sam siguran da će biti i dalje naš selektor. Daleko od toga da to zaslužuje gledajući na rezultat.

Ali tu je predsjednik saveza koji je u jednom intervjuu na početku godine dao naslutiti odgovor na ovu enigmu.

Rekao je da treba selektoru dati jedan mandat da vodi najmanje dva ciklusa poslije baraža bez obzira na uspjeh ili neuspjeh. To ćemo vjerovatno saznati ubrzo.

Džeko će sigurno učiniti najbolje što je za njega a i za reprezentaciju. Predsjednik saveza i IONFSBIH će učiniti što je najbolje za, …. e to je prava enigma – za koga najbolje?.

(Reprezentacija.ba)