Popularna stranica “Youth Scout1ng” koja se bavi analizom nogometnih talenata izdovjila je mladog reprezentativca BiH kao igrača na kojeg treba obratiti pažnju.

Riječ je o ofanzivcu Madžidu Šošiću (21) koji je ove sezone za Radomlje u Sloveniji zabio 10 golova i tri puta asistirao. Inače je tu posuđen iz Hajduka. Zavidna statistika, s obzirom da je Radomlje u cijeloj sezoni uspjelo dati svega 27 golova i ima najslabiji napad lige.

“Budući napadač reprezentacije BiH i liga petice, iznenađujuće je posuđen iz Hajduka u Sloveniju gdje ima odličnu sezonu. Intrigantan je svojim stilom gdje uvijek može da iznenadi. On nije atleta i snagator, ali svojom inteligencijom, vizijom i odličnom tehnikom to nadomještava. Visina od 172 cm i balans mu pomažu da štiti loptu vrlo efikasno. Visoka fudbalska inteligencija, posebno kod donošenja odluka u protivničkoj polovini, sjajan dribling i kontrola lopte, te mogućnost da igra na oba krila i kao “lažna devetka” glavne su karakteristike ovog igrača koji se ne boji preuzeti rizik” opisuju Šošića, inače Bugojanca koji je prve korake napravio u Željezničaru.

Reprezentacija.ba objavio je u januaru kako je Šošić bio najbolje ocjenjen bh. igrač prve polusezone prema Sofascore algoritmu koji mjeri više od 100 fudbalskih atributa. Ujedno je imao i najviše uspješnih driblinga po utakmici od svih bh. fudbalera.

“Nisam znao za taj podatak dok nisam pročitao na Reprezentacija.ba portalu, zanimljivo stvarno. Ne zamaram se inače brojkama kada sam na terenu, bitno je dati svoj maksimum. Ali moram reći – dribling je nešto u čemu uživam još od malih nogu. Naravno ne radi se samo o užitku, jer na taj način često pokušavam da pomognem ekipi da napravimo višak i stvorimo sto više šansi.” rekao nam je u januaru.

Iako je praktično među igračima sa najboljom formom u mladoj reprezentaciji selektor Igor Janković ga ne vidi kao rješenje u svojim taktičkim zamislima pa ima sedam nastupa i ne preveliku minutažu. Na posljednjoj utakmici protiv “njegove” Slovenije na kojoj smo izgubili 3:0 nije dobio ni minutu.

Ovakvi igrači sigurno su vrlo korisni budućnosti bh. reprezentacije zbog umanjene efikasnosti i “trke” koju ima A tim već godinama.

(Reprezentacija.ba)