Ni manje ni više – Madžid Šošić (21) je najbolji fudbaler Bosne i Hercegovine u sezoni 2022/23. Barem tako kaže sistem SofaScore koji ocjenu pravi na osnovu više od stotinu statističkih podataka sa nastupa fudbalera. Šošić je sa ocjenom 7.64 iza sebe kao najbolje ostavio Edina Džeku i Kenana Kodru sa ocjenama 7.59 i 7.37.

Ne samo da ima najveću ocjenu, nego je Šošić i najuspješniji dribler kojeg trenutno imamo – po utakmici ima uspješnih 3.88 driblinga. Ovaj fudbaler splitskog Hajduka na posudbi u slovenačkom Radomlju, te član U21 reprezentacije BiH iza sebe ima dobru sezonu sa osam golova i dvije asistencije u Sloveniji, a u trenutnim kvalifikacijama igrao je sve susrete za mladu reprezentaciju BiH.

Rođeni Bugojanac govori za Reprezentacija.ba o svojim igrama, klubu, reprezentaciji, ali i zašto je kao mlad igrač Željezničar zamijenio Hajdukom – i napravio pravi potez.

Madžide pozdrav, dobra sezona iza tebe krunisana je jednim odličnim podatkom. Sofascore je na osnovu više od stotinu statističkih parametara izračunao da si najbolji bh. fudbaler u tekućoj sezoni? Kako to komentarišeš?

“Naravno slagao bih da ne kažem da je lijep osjećaj imati takvo priznanje. To je jedan od pokazatelja da idem u pravom smjeru. Naravno to je i velika motivacija da nastavim da radim još više na sebi i svom napretku, jer čim se zadovoljimo postojećim, mi ustvari nazadujemo” govori Madžid Šošić za Reprezentacija.ba.

Sošić je 2020. godine prešao iz Željezničara u Hajduk. U međuvremenu je bio na posudbi u Zrinjskom i Radomlju.

U Radomlju si dvije sezone, ali u ovoj si čini se tek dobio priliku i odmah pokazao svoj kvalitet – osam golova i dvije asistencije? Ipak klub je u nezavidnoj poziciji na tabeli.

“Dajem sve od sebe u klubu i uvijek sam tu da odgovorim zahtjevima koji su ispred mene. Zna se kako stojimo na tabeli i zna se šta moramo uraditi da to popravimo. Ako svi damo najbolje od sebe, tek onda imamo priliku da se nadamo najboljem.”

Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

Znaš li i da si najbolji bh. igrač po pitanju uspješnih driblinga u ovoj sezoni? 3.88 po utakmici?

“Nisam znao za taj podatak dok nisam pročitao na Reprezentacija.ba portalu, zanimljivo stvarno. Ne zamaram se inače brojkama kada sam na terenu, bitno je dati svoj maksimum. Ali moram reći – dribling je nešto u čemu uživam još od malih nogu. Naravno ne radi se samo o užitku, jer na taj način često pokušavam da pomognem ekipi da napravimo višak i stvorimo sto više šansi.”

Moderan fudbal odlučuju čvrste odbrane, ali najviše ofanzivni igrači koji su opasni i sa pozicije krila, 10-ke, centarfora. Ti igraš tako ove sezone, šta je razlog da nemamo više takvih igrača u BiH?

“Kao što ste rekli čvrsta odbrana u modernom fudbalu je jako bitna, ali ofanzivni igrači su ti koji rješavaju utakmice. Iako najviše volim igrati “desetku”, nastojim da se prilagodim onome što trener ima kao taktičku ideju. Dakle, ako trener ima neke druge zahtjeve od mene, trudim se da ih ispunim i uvijek dajem svoj maksimum.”

U Radomlju si na posudbi iz Hajduka, šta su planovi u 2024.? Od ljeta si slobodan igrač, sigurno da ima ponuda nakon ovakvih igara?

“Moje igre nisu prošle neopaženo, moram priznati. Naravno, ima i ponuda, ali kao što se ne zamaram brojkama dok sam na terenu, tako se ne zamaram ni ponudama. Moje je da igram i kad igram da dam svoj maksimum, a ostalo samo dolazi.”

Foto: Radomlje

Moramo malo i o reprezentaciji. Prošao si sve omladinske selekcije BiH, a za U21 imaš sedam nastupa i jedan gol? Kako ti izgleda ova generacija, šta joj je budućnost?

“Prije svega bih rekao da je stvarno nevjerovatan osjećaj igrati za svoju domovinu. Znam da to svi kažu, ali stvarno je to nevjerovatan osjećaj. Ponosan sam da sam, kao što ste rekli, prošao sve omladinske selekcije i sljedeći cilj mi je da napravim taj jos jedan iskorak i ostvarim svoj san i zaigram za A reprezentaciju. Takav je i cilj vjerujem svih igrača ove i svake generacije, a opet je najvažnije da damo sve od sebe. Ne treba veći motiv od dresa reprezentacije.”

Za kraj malo i o Željezničaru, jer si tamo napravio prve korake bliže profesionalnom fudbalu? Puno se govori o potrebi modernizacije kluba i omladinskog pogona. Šta je nedostajalo da tamo napraviš iskorak u seniorski fudbal?

“Da, Željezničar je klub u koji sam došao kao dijete i u kojem sam proveo mnogo godina i doživio isto tako mnogo lijepih trenutaka kojih ću se uvijek sjećati. Slažem se da je potrebna modernizacija kluba i omladinskog pogona. Imamo mnogo talenata, ali sa njima se mora bolje raditi. To je bio i jedan od osnovnih razloga zašto sam otišao iz Željezničara u Hajduk. Tamo su me dočekali mnogo edukovaniji treneri, i mnogo bolji i kvalitetni rad. Mislim da bi Željo, ali i drugi klubovi, trebalo da uzmu za primjer takve klubove i onda ćemo sigurno imati puno više igrača koji igraju na visokom nivou. Opet kažem, talenta sigurno ne nedostaje, ali on sam po sebi nije važan.” – zaključuje Šošić razgovor za Reprezentacija.ba.

(Reprezentacija.ba)