Svjetsko prvenstvo 2026. godine igrat će se u Kanadi, Meksiku i SAD-u, a iz FIFA-e stižu dobre vijesti za reprezentaciju BiH.

Naime, nakon loših rezultata u posljednje vrijeme, te teškog rasporeda u ovoj godini, Zmajevi će vjerovatno napraviti dodatni pad na rang listi.

To znači da će BiH pasti u četvrti šešir pred žrijeb Kvalifikacija za SP 2026, ali ipak to se neće destiti.

FIFA je donijela odluku da će na ovom prvenstvu učestvovati 48 reprezentacija. Do sada je Europa davala 13 selekcija, a ovaj put će imati 16 država na Mundijalu.

Zbog toga je promijenjen i format takmičenja zbog kojeg Zmajevi neće pasti u četvrti šešir.

Novi format Kvalifikacija

U glavnom dijelu kvalifikacija bit će 12 grupa od po četiri ili pet reprezentacija i svako sa svakim će igrati kod kuće i na strani. Samo pobjednici će izboriti direktan plasman.

U drugoj fazi Kvalifikacija, svojevrsnom baražu, naći će se 16 selekcija, 12 drugoplasiranih iz grupa i četiri pobjedika grupa Lige Nacija.

Žrijebom ćemo dobiti četiri stazte baraža, igrat će se polufinala i finala, a pobjednik svake staze plasirat će se na Mundijal.

Naša reprezentacija će biti u trećem šeširu, a šeširi trenutno izgledaju ovako.

Prvi šešir: Francuska, Engleska, Belgija, Nizozemska, Portugal, Španija, Italija, Hrvatska, Njemačka, Švicarska, Danska, Ukrajina.

Drugi šešir: Austrija, Švedska, Mađarska, Vels, Poljska, Srbija, Škotska, Turska, Rusija (?), Češka, Rumunija, Norveška.

Treći šešir: Slovačka, Grčka, Slovenija, Finska, Irska, Albanija, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Island, Sjeverna Irska, Izrael.

Četvrti šešir: Gruzija, Bugarska, Luksemburg, Armenija, Bjelorusija, Kazahstan, Kosovo, Azerbejdžan, Estonija, Kipar, Farski Otoci, Latvija.

Peti šešir: Litvanija, Moldavija, Andora, Malta, Gibraltar, Lihtenštajn, San Marino.

Kvalifikacije za SP igraju se od marta do novembra 2025. godine.

(Reprezentacija.ba)