Mnogi se pitaju da li je utakmica protiv Ukrajine bila posljednji takmičarski nastup Edina Džeke (38) za Bosnu i Hercegovinu?

Ako bi baš protiv Ukrajine prstom prekrili godišta igrača, te gledali isključivo intenzitet i kvalitet njihovog nastupa jedino se možemo zapitati – pa koji bi to bio razlog da Džeko više ne igra za BiH?

Možda je bio zvanično napadač, ali se Džeko tokom cijelog susreta lavovski borio na svakom pedlju terena. Bio je pomalo i libero kao nekada Barbarez u dresu BiH, i ofanzivni vezni igrač, i krilni napadač, a kada je pukla igra reprezentacije pokušavao je i u odbrani spasiti koliko se može…

Da ne znate koliko mu je godina – rekli bi da se radi o mladiću punom snage, željnom dokazivanja.

Ako mu već treba tih “pola dana viška” za odmor više nego prije, nema sumnje da će ih dobiti od svakog selektora.

Ima i argumenata koji ukazuju da je možda i vrijeme da se najveći svih vremena povuče iz reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Edin Džeko danas u Fenerbahceu, ali i u ranijim klubovima, uvijek je igrao u napadačkim formacijama, u formacijama u kojima njegova ekipa traži dominaciju i gleda kako zabiti gol više. Bosna i Hercegovina odavno ne igra tako, a njegov učinak u prošlim kvalifikacijama – jedan gol protiv Lihtenštajna – najbolje govori koliko mu to i odgovara.

Među nekim fudbalskim radnicima postoji teorija i kako su drugi mlađi igrači “pomalo pod ručnom” zbog Edinovog autoriteta koji ima, te praktično na terenu nikada i ne preuzimaju do kraja odgovornost, jer bi to bilo gotovo nepristojno prema Džeki. Sličan efekat prema istomišljenicima ima na ekipu i Miralem Pjanić koji prema njihovim tvrdnjama je prepreka pravoj timskoj igri u kojoj bi i drugi veznjaci preuzimali više odgovornosti.

Ipak, gotovo da ne postoji taj fudalski analitičar i trener koji se smije usuditi i preuzeti takav rizik i javno reći – Edine, dosta je!

Odigrao on još dvije ili četiri godine ili šest godina, Džeko će gotovo sigurno još decenijama ostati najveći svih vremena u Bosni i Hercegovini. Možda neko i napravi veće rezultate, ali nikada u ranoj i mladoj fazi države, kada je svaki takav uspjeh bio ravan čudu.

Ono što je sigurno jasno – svi žele Edina Džeku i naše druge najveće igrače u Fudbalskom savezu i u reprezentaciji. Koliko je to korisno – najbolje vidimo u Hrvatskoj, gdje je stručni štab reprezentacije koja dominira svjetskim fudbalom sačinjen od bivših najvećih reprezentativaca.

“Igraću za BiH dok me selektor želi” poručio je Edin Džeko, dok je nakon utakmice protiv Ukrajine poručio “ne želim ništa poručivati vruće glave”.

Dok igra na visokom nivou kao što je to sada, gledajući na njegove nastupe u reprezentaciji, gotovo da nema jasnog pokazatelja da treba dres Bosne i Hercegovine okačiti o klin.

(Reprezentacija.ba)