Bh. trener Ismet Turšić koji je u švedskoj glavni trener ženskog tima Elfsborga gostovao je u podcastu Leandra Gradaščevića posvećenom fudbalskoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine.

Turšić, nadimka Ventola, bh. javnosti je najpoznatiji kao nekadašnji vođa BH Fanaticosa. Ljudi su ga najbolje upoznali u nekoliko javnih nastupa u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića, gdje je iskreno branio svoja patriotska uvjerenja. Najviše se pamti njegov duel sa Munibom Ušanovićem.

Naš trener se čudi određenim potezima Miloševića i podcrtava lošu selekciju i poznavanje igrača.

“Ova utakmica nije izgubljena u 85. minuti utakmice, nego dvije sedmice prije, kada je objavljen spisak. Nemamo Nermina Zolotića iz Portugala zbog “prevelikih rizika kod iznošenja” lopte kako je citirao Savo Milošević. Znači previše je hrabar u iznošenju lopte, a ne znam da li smo osim Ibrahima Šehića vidjeli bilo koga drugog da je iznio loptu na drugu polovinu. Mi nijedno iznošenje nismo imali, ništa nismo pokušali, igrali smo ho-ruk na silu, na Džeku nabiti loptu, pa ako on uspije spustiti glavom dobro i jeste, ako nije daćemo Ukrajini da igra loptu. Međutim, Zolotić je ljevak, može igrati lijevog stopera. Kada se Dedić povrijedio, Gazibegović je mogao ići desno, Kolašinac na lijevog beka da igra samo defanzivu in e ide preko centra, a Zolotić na lijevog stopera kao ljevak. Mogao je tu biti i Stevanović da pomogne po boku, ali nije pozvan.”

“A ti si ubacio Ćivića koji ti je bio naknadno pozvan nakon što se povrijedio neko. On ti je bio prva izmjena, igrač koji ima jako skromnu minutažu u svom klubu, kao i Adnan Kovačević koji je bio druga izmjena. Na Ćivića je pao teret poraza, ali on je igrač koji je puno bolji kao naprijed, kada gubiš, jer on je ofanzivniji igrač, koji 70% igra ofanzivno, koji ima rani centaršut iz međuzone koji ti može pomoći. On odbranu ne igra ozbiljno i to se ispostavilo na ovoj utakmici. Pa Edin Džeko se vraćao do naše korner zastavice i spašavao stvari i ispaštao zbog ove odluke, kao i Kolašinac” precizno detektira propuste Turšić.

“I onda selektor kaže poslije utakmice “to je to što imamo”. Pa da selektore, ali vi ste ti koji ste birali te igrače, nije vam ih niko drugi izabrao. Pravili ste supu od derivata koje imate, a ta supa nije ispala dobra.”

“Jasno je da se u ovakvoj utakmici igra sa većom dozom opreza, ali ti ne može biti razlog da nekog ne zovneš zato što on bolje zna igrati lopte od ovih koje si selektirao. Da ga ne zoveš, zato što zna igrati lopte.” zaključuje Turšić.

“Nije mi jasno kako su tokom cijelih kvalifikacija Džeko i Pjanić kao klasni igrači dopustili nekom Zeljkoviću ili Čolpi da im nameće drugorazredne selektore, bez da dignu glas” poručio je domaćin podcasta Leandro Gradaščević.

Cijeli podcast pogledajte ispod.