Krajem ovog mjeseca bit će upotpunjen spisak učesnika na predstojećem Evropskom prvenstvu. Vize za Njemačku kroz baraž će pokušati osigurati još nekoliko selekcija, a na putu do ostvarenja sna izabranici Save Miloševića će morati da eliminišu dvije selekcije.

Prva prepreka će biti Ukrajina s kojom se sastaju u četvrtak na Bilinom polju s početkom u 20:45 sati, a ukoliko “Zmajevi” pobijede, za plasman na Evropsko prvenstvo će igrati sa boljim iz duela Izrael – Island.

Neće biti lako, svjestan toga je i sam selektor Milošević, koji i bivši reprezentativac Samir Muratović koji je svojedobno baraž imao priliku igrati. Bilo je to 2009. godine u eri pokojnog i zauvijek omiljenog Ćire Blaževića. Zbog borbenosti je nosio poseban status među navijačima.

– Kakva su očekivanja? Kao i kod svih Bosanaca i Hercegovaca koji vole ovu zemlju. Volio bih više od svega da pobijedimo Ukrajinu i onda par dana kasnije slavimo zajedno plasman na Evropsko prvenstvo. Prvi u historiji. Ali, idemo korak po korak. Znamo da igramo protiv iznimno jake selekcije koja je u jednu ruku i favorit, međutim ni mi nismo loši. I naši igrači mahom svi igraju u dobrim klubovima, spoj je to mladosti i iskustva, a imamo i širinu. Mislim da je Savi najveći problem odabrati igrače – izjavio je Muratović za Reprezentacija.ba portal.

Raduje Muratovića i forma naših fudbalera.

– Uz domaći teren, naravno da je od velikog značaja upravo ta forma. Evo, Džeku neću ni spominjati, pogledajte ostale. Demirović igra sezonu života u Augsburgu, zabio je preko deset golova, puno je kvalitetnih igrača u veznom redu, na boku… Odlično je i što se vratio ‘mali’ Ahmedhodžić koji je u engleskoj Premierligi. I zašto onda da se ne nadamo najboljem?

Za fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine je ovo peti baraž u historiji.

– Baraži nam nisu strani. Ranije smo igrali protiv Portugala koji je velesila, imao je najbolje svjetske igrače u svojim redovima, pa smo se i sa njima koliko-toliko nosili. Mi, bivši igrači, navijači sanjamo o tom Evropskom prvenstvu, ali vjerujte mi da niko više to ne bi volio od Džeke ili Pjanića. Oni su već u godinama, puno su dali za reprezentaciju i sam plasman u Njemačku bi za njih bio nešto najljepše. Šlag na kraju.

Upravo je Muratović 2009. godine od prve minute nastupio protiv Portugala.

– Tada je bilo puno teže. Na suprotnoj strani smo imali Portugal sa najboljim svjetskim igračima, a koliko se sjećam, čak je i predsjednik UEFA-e bio izjavio da bi bila velika šteta da na kraju na Evropskom prvenstvu ne bude Ronalda. Ćiro je baš bio ljut zbog toga. Mi smo prvu utakmicu dobro odigrali tamo. Ipak, poremetili su nas kartoni koje su pored mene dobili još Spahić i Rahimić koji nisu imali pravo nastupa u revanšu. Ipak, lijepa sjećanja me vežu na te dane. Imali smo na klupi sjajnog motivatora. Svaku utakmicu kod njega smo doživljavali kao finale. I kada si povrijeđen ne bude ti ništa teško – prisjetio se Muratović na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Pravdu na Bilinom Polju meču između Bosne i Hercegovine i Ukrajine će, podsjećamo, dijeliti arbitar iz Njemačke Felix Zwayer.

(Reprezentacija.ba)