Vijeće ministara Bosne i Hercegovine dalo je danas preporuku da se mladom fudbaleru iz Austrije Hamzi Samardžiću (18) dodijeli bh. državljanstvo.

“Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o sticanju državljanstva Bosne i Hercegovine za Hamzu Samardžića, državljanina Republike Austrije, bosanskohercegovačkog podrijetla.

Preporuka za prijem u bh. državljanstvo dao je Nogometni savez BiH jer se radi o sportašu od osobite koristi za BiH i potencijalnom reprezentativcu muške ‘A’ reprezentativne selekcije Bosne i Hercegovine.” naveli su iz Vijeća Ministara.

Prijedlog za ovu tačku dnevnog reda došao je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Samadržić je igrač austrijskog SV Ried II u kojem igra poziciju napadača, ali nekada i desnog krila, pa i desnog beka.

On je već igrao za U19 reprezentaciju Bosne i Hercegovine, ali samo prijateljske utakmice. Od prošle godine upisao je pet nastupa, ali ne više od ukupno 90-ak minuta.

Inače je rođen u obližnjem turističkom centru Gmundenu i predstavlja još jednog od talenata iz regije Gornje Austrije koja je izuzetno bogat izvor mladih bh. fudbalera.

U istoj regiji kao selektor i sportski direktor za talente radi i Edvin Avdija Čaušević koji je ranije govorio za Reprezentacija.ba o našim potencijalima u Austriji.

(Reprezentacija.ba)