Zenički Čelik se prvi put javno oglasio zbog kršenja discipline svog igrača Eldara Sivca koji je u aktuelnom prelaznom roku samovoljno otišao na trening FK Željezničar koji je bio zainteresovan za njegove usluge.

Iz Čelika su se oglasili saopštenjem za javnost u kojem se navodi kakve će posljedice snositi Sivac.

“U razgovoru s igračem, rukovodstvo je zaključilo kako bi za klub i njegovu transparentnost bilo najbolje javno se očitovati povodom nastale situacije i sankcija koje će igrač u budućnosti snositi.

Nakon analize mogućih rješenja, zagovarajući isključivo interese NK Čelik, klub je postigao dogovor s igračem oko daljnjeg nastupanja za klub i to po sljedećim uslovima:

– novčana kazna u iznosu od gotovo dvije mjesečne plate,

– suspenzija u odigravanju pripremnih utakmica do postizanja konačnog dogovora,

– javno izvinjenje od strane igrača,

– smanjenje novčane naknade na trećinu dosadašnjih primanja koje će igrač primati do kraja ugovora (ljeto, 2024.).

Navedene sankcije koje je igrač prihvatio u klubu smatramo primjerenim za postupak kojeg je napravljen, te vjerujemo da su dovoljno jaka poruka svim budućim generacijama igrača da je klub iznad svakog pojedinca i da će se kršenje discipline i narušavanje ugleda kluba oštro kažnjavati.

Današnjim javnim izvinjenjem od strane igrača i ovim saopštenjem želimo zaključiti ovu priču i u budućnosti se ne osvrati na nju, nego se okrenuti novim izazovima usmjerenim finansijskim, organizacijskim i sportskim uspjesima NK Čelik”, poručili su iz Čelika.

Inače, Čelik je nakon prvog dijela sezone u Prvoj ligi FBiH na osmoj poziciji sa 21 bodom.

Zeničani će 9. marta na svom terenu u okviru 16. kola Prve lige FBiH dočekati drugoplasiranu Stupčanicu.